Astăzi, 7 aprilie 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pentru o perioadă de trei ani platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de compania „BRM East Energy”, deținută de Bursa Română de Mărfuri.
„Platforma de tranzacționare reprezintă o platformă electronică pusă la dispoziție și exploatată de un operator al platformei, prin intermediul căreia participanții pot plasa și accepta, incluzând dreptul de revizuire și de retragere, oferte pentru achiziționarea/vânzarea gazelor naturale necesare pentru a răspunde fluctuațiilor pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaze naturale, în conformitate cu termenele şi condiţiile aplicabile platformei de tranzacționare, potrivit cărora OST realizează tranzacții în scopul desfășurării acţiunilor de echilibrare”, se arată într-un comunicat al ANRE.
La solicitarea ANRE, SRL „BRM East Energy” a prezentat mai multe acte care să confirme capacitatea de operare a platformei de tranzacționare urmând să utilizeze o platformă IT specializată transmisă de BRM (România) prin contract de licență.
Potrivit sursei citate, crearea unei platforme de tranzacționare a gazelor naturale are drept obiectiv majorarea gradului de lichiditate și transparență a pieței angro de gaze naturale din Republica Moldova, cât și sporirea atractivității acesteia pentru potențiali noi furnizori.
Veaceslav Ioniță, expert economic de la Chișinău, a venit cu reacție la decizia ANRE, subliniind că astăzi R. Moldova a făcut un pas enorm pentru creșterea securității energetice.
„ANRE a aprobat Hotărârea prin care Bursa Română de Mărfuri va începe să opereze în R. Moldova pe piața gazelor naturale. Această decizie extrem de importantă vine la pachet cu sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru R. Moldova în achiziționarea și stocarea de gaze naturale. Stocarea va putea fi realizată în Romania, care acum tot cu sprijinul UE își majorează cu 33% sau un miliarde de m3 capacitățile sale de stocare. Aici amintim și de noua lege, care obligă operatorii din R. Moldova să aibă stocuri de gaze naturale. Toate aceste eforturi vor permite R. Moldova să-și crească substanțial securitatea sa energetică”, a scris Veaceslav Ioniță pe pagina sa de Facebook.
Astfel, expertul economic a remarcat că prin efortul comun al ANRE și al Guvernelor de la București și Chișinău, cu sprijinul Uniunii Europene și cu implicarea Bursei Române de Mărfuri, „R. Moldova face un pas enorm în libertatea energetică”.
Menționăm că anul trecut, Bursa Română de Mărfuri, pe care este tranzacționat peste 70% din consumul intern de gaze naturale din România, a înființat o subsidiară în Republica Moldova, BRM East Energy SRL.