Redeschiderea „dosarelor 7 aprilie” și rezolvarea cu celeritate a acestora în instanțele de judecată nu este o oportunitate, ci o obligație a actualei guvernări de la Chișinău. Este opinia lui Valeriu Munteanu, vicepreședintele Alianței pentru Unirea Românilor, care a mai spus că odată cu trecerea timpului devine tot mai clar că evenimentele de la 7 aprilie au rămas neelucidate, deoarece Filat și Plahotniuc, într-un joc amețitor al puterii, au acoperit acele crimele.
Potrivit lui Munteanu, fiecare stat, mai puternic sau mai năpăstuit, are câte o hrubă istorică importantă, mai recentă, sau cu o vechime mai mare, care din varii motive a rămas învăluită de mult mister, iar hruba istorică a basarabenilor este 7 aprilie 2009.
„Pentru mine personal și pentru o bună parte a societății basarabene nu încape îndoială că protestele de la 7 aprilie 2009 au reprezentat o manifestare naturală a nemulțumirii şi a revoltei societății noastre față de dictatura lui Vladimir Voronin, care a scăldat în sânge dorința oamenilor de a trăi în libertate.
Cu trecerea anilor devine mai limpede faptul că evenimentele de la 7 aprilie au rămas neelucidate, iar făptașii nepedepsiți pentru că după ce Voronin a pierdut puterea, frâiele reale ale acesteia au fost preluate de doi învățăcei de-ai săi – Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc, care într-un joc amețitor al puterii, al îmbuibării și al îmbogățirii fără noimă, au acoperit crimele de la 7 aprilie şi au lăsat nepedepsiți pe marea majoritate a făptuitorilor. Pe unii chiar i-au promovat și din inerție aceștia rămân înfiletați în diferite funcții publice importante și în ziua de astăzi. A se vedea în acest sens, cel puțin, Ministerul Afacerilor Interne.
După care au urmat la putere, Igor Dodon și Zinaida Grecenîi, care la „Revoluția Twiter” din 2009, erau vicepremier și prim-ministru, respectiv nu a fost nici o iluzie că aceștia ar fi mișcat vreun pai pentru deznodarea sângeroaselor evenimente din ziua „Bunei Vestiri” (stil vechi) de la Chișinău. Nici o carte de istorie din Republica Moldova nu spune nimic despre 7 aprilie 2009. Tema a fost abandonată și parțial uitată. Ce va ști viitorimea noastră despre acel eveniment, care ar fi un reper oficial în acest sens?, a întrebat vicepreședintele AUR.
În acest context, el a adăugat că acum societatea are alte probleme, iar guvernarea are alte preocupări și se pare că elucidarea evenimentelor de la 7 aprilie 2009 nu se află pe agenda acestora.
„La 7 aprilie 2009, o bună parte a celor care se află astăzi la guvernare, reprezentând PAS, erau funcționari de nivel mediu și inferior în guvernarea comunistă de atunci. Unii lucrau liniștit șefi de direcții sau secții din cadrul unor ministere, alții erau funcționari la președinția lui Vladimir Voronin, deci nu erau la timona puterii și nu se pot face vinovați de ororile comise. Ce i-ar opri pe aceștia să scoată vălul ce acoperă și umbrește o filă importantă a istoriei noastre? Cred că redeschiderea „dosarelor 7 aprilie” și rezolvarea cu celeritate a acestora în instanțele de judecată nu este o oportunitate, ci o obligație a acestei guvernări, ori Revoluția democratică de la 7 aprilie a fost pavăză pentru despărțirea noastră de regimului comunist a lui Voronin, care duhnea tot mai mult a Lukașenco. Dacă astăzi avem o fereastră deschisă către Europa, este (și) pentru că la 7 aprilie oamenii au protestat, au luptat și s-au jertfit”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.
În acest sens, vicepreședintele AUR solicită actualei guvernări de la Chișinău să scoată lacătul de pe dosarele 7 aprilie și „să permită astfel, cărților de istorie să prindă conținut pe acest subiect, iar numele mizeriilor umane care se fac responsabili de acele tragice evenimente să răspundă cel puțin moral în fața societății, dacă din perspectiva legii penale nu mai pot fi pedepsiți”.