Comunitatea românească din Cernăuţi s-a solidarizat şi îi ajută pe ucrainenii afectați de ororile războiului. Etnicii români fac mâncare pentru soldaţii de pe front, îi primesc în casele lor pe refugiaţi şi le oferă tot ce au nevoie pentru a duce un trai cât de cât liniştit. Voluntarii nu s-ar fi descurcat însă fără ajutoarele umanitare trimise de autorităţile din România, notează TVR Moldova.
Printre cei care se adăpostesc la Cernăuţi se află şi familia Ivcenco. Au plecat din Harkov pentru a scăpa de bombele ruşilor. Cele două fiice plâng când văd ce s-a ales de oraşul în care au crescut.
„Este foarte trist când armata rusă a venit să ne salveze Harkov-ul în care locuiesc. Dar dacă, sincer, ruşii ne-au luat casa, de fapt ne-au fugărit. Noi am fugit în regiunea Cernăuţi pentru că eram bombardaţi. Copiii mei mici, mă întrebau: De ce Rusia atât de mult ne urăşte? Noi eram ostatici ca nişte şoareci în capcane”, a subliniat Radmira Ivcenco.
Românii din Cernăuţi dau dovada de solidaritate şi îi ajută cu tot ce pot pe toți cei care le cer ajutorul.
„Sperăm că se va termina cât mai curând şi vom vedea cu toţii soarele păcii. Poporul român a susţinut cu brio acest examen al istoriei şi s-a implicat ca ţară, la modul personal”, a menționat președintele Societății „Mihai Eminescu” din Cernăuți.
Rusia a început o invazie în Ucraina pe 24 februarie 2022. Considerat la nivel internațional un război de agresiune, este cel mai mare atac militar convențional asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
De asemenea, războiul a provocat cea mai mare criză umanitară și de refugiați din Europa de la războaiele iugoslave din anii 1990; ONU a descris-o ca fiind cea mai rapidă creștere a unei astfel de crize de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. În decembrie 2021, ministrul ucrainean al apărării a estimat că o invazie ar putea forța între trei și cinci milioane de persoane să își părăsească locuințele.