Renunţarea lui Lupu aminteşte scenariul unui film de aventuri, în care eroul principal reuşeşte, în ultima clipă, să preîntâmpine o inevitabilă ciocnire a două trenuri.
Riscul enorm
Anunţul lui Marian Lupu pe ultima sută de metri că se retrage din cursa prezidenţială este un semn bun pentru AIE şi pentru Republica Moldova în general. În mod paradoxal, reacţia sa întârziată vorbeşte despre riscul enorm la care îşi supunea nu numai cariera sa politică, ci şi democraţia din RM.
Cineva a reuşit să-l convingă pe liderul PD că, în cazul unui eşec, cariera sa ar fi fost compromisă iremediabil. Perspectivele unor alegeri anticipate trebuie să fie într-adevăr foarte sumbre pentru AIE, dacă s-a intervenit atât de hotărât în procesul alegerii preşedintelui RM. Conform sondajului IMAS, PCRM ar câştiga în mod categoric alegerile, dacă acestea ar avea loc „duminica viitoare”. Nu este exclusă chiar obţinerea unei majorităţi parlamentare de către comunişti.
Directorii care schimbă macazul
Intervenţia i-a surprins până şi pe jurnalişti cu acces în cabinele unor actori importanţi ai politicii moldoveneşti, forţându-i să facă viraje spectaculoase. Pe parcursul unei singure nopţi ei s-au dezis de sentinţele lor precedente precum că oponenţilor candidaturii lui Lupu li se poate răspunde doar prin alegeri anticipate, lansând a doua zi chemări camuflate către Lupu şi Ghimpu ca ei să renunţe la obsesiile de a ocupa cu orice preţ cele mai înalte scaune ale puterii de stat. În general, vociferările adepţilor alegerilor anticipate deveniseră atât de puternice în ultima vreme, încât acestea păreau ca şi hotărâte. Chemările singulare la raţiune erau bruiate de „echipa de zgomote” coordonată din tabăra lui Lupu şi Plahotniuc. În mod logic, adepţii alegerilor anticipate ar trebui să-i ceară acum lui Lupu să nu renunţe.
Continuarea articolului poat fi citită în Jurnal de Chişinău
Foto: Adevarul.md