Organizația Salvați Copiii din România a acordat un lot de ajutor umanitar mamelor și copiilor din Ucraina care s-au refugiat în R. Moldova. Transportul umanitar din partea organizației a ajuns pe 12 aprilie la Chișinău.
Asistența umanitară constă din 245.200 de produse de necesitate imediată, igienico-sanitare, pentru 22.000 de bebeluși, copii de vârstă mică si mamele lor, refugiați din Ucraina, care sunt cazați în cele 100 de centre pentru refugiați, gestionate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din R. Moldova.
„Republica Moldova este un exemplu de solidaritate, de la începutul acestei crize umanitare fără precedent în Europa ultimelor decenii. Aici au ajuns multe mame cu copii care au nevoie de asistență medicală și de servicii sociale. Salvați Copiii România își extinde astfel aria asistenței umanitare și, în funcție de solicitările și nevoile concrete, este prezentă cu ajutoare umanitare și servicii medico-sociale la Chișinău”, a menționat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Un raport al Agenției ONU pentru refugiați arăta că R. Moldova dispune de o capacitate de gestionare a unui flux de 25 de mii de refugiați. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, R. Moldova a găzduit un număr de patru ori mai mare de refugiați, potrivit datelor oficiale. În prezent, pe teritoriul R. Moldova se află 92.993 cetățeni ucraineni.
Copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane. Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă, subliniază într-un comunicat Organizația Salvați Copiii România.
Mai mult de 4 milioane de persoane, dintre care jumătate copii, au fost nevoite să fugă din calea războiului, aceasta fiind cea mai mare dislocare a copiilor de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.