Republica Moldova privește spre Occident, spre lumea liberă și trebuie să fie parte a lumii libere. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, care se află într-o vizită la Chișinău.
Astfel, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Maia Sandu, oficialul belgian s-a referit și la aspirațiile europene ale Republicii Moldova.
„Noi cu adevărat cunoaștem că Republica Moldova privește spre Occident, spre lumea liberă și trebuie să fie parte a lumii libere. Este un lucru care ne mișcă, ne atinge inimile. Procesul de aderare e unul de durată și meticulos. Am văzut lista de întrebări la care lucrați și, evident, acest proces trebuie să dureze, trebuie să existe timp pentru a completa toate reformele și pentru a le implementa. Procesul de integrare nu e doar un proces administrativ care va dura și apoi ne vedem în zece ani, nu așa funcționează procesul. În timpurile în care trăim astăzi, trebuie să găsim modalități de a conlucra mult mai strâns”, a declarat Alexander de Croo.
Totodată, premierul Belgiei a dat de înțeles că nu știe când Republica Moldova va primi statutul de candidat la aderarea europeană, dar a precizat că reprezentanții Comisiei Europene vor examina „într-o procedură accelerată” chestionarul privind gradul de pregătire a R. Moldova în acest sens.
„Vreți un răspuns concret, dar e dificil de dat un răspuns concret. Cert este că răspunsurile la chestionar vor fi examinate într-o procedură accelerată. Sperăm că răspunsul va fi pozitiv și nu văd de ce nu s-ar întâmpla așa„, a spus oficialul.
La rândul său, președintele Maia Sandu a declarat că mizează pe sprijinul Belgiei în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. „Mizăm pe sprijinul Belgiei pentru acceptarea cererii Republicii Moldova și obținerea statutului de țară-candidată. Procesul de integrare europeană este unul complex și de durată și suntem pregătiți să ne facem temele ca să le oferim cetățenilor viitorul pe care îl merită, un viitor în familia statelor europene”, a remarcat șefa statului.
De asemenea, în contextul crizei cauzate de războiul rus în Ucraina, Maia Sandu a cerut deschiderea pieței belgiene pentru fructele din R. Moldova și pentru alte produse. Cele două state vor să aprofundeze relațiile comerciale și sociale, ținând cont că 152 de companii cu capital belgian activează în prezent în Republica Moldova. Totodată, Chișinăul vrea să conlucreze în domeniul justiției cu Bruxellesul. Belgia și Republica Moldova vor semna în curând un acord de cooperare polițienească.