Partidul Acțiunea Democratică consideră absurdă și revoltătore asasinarea lui Vadim Pisari, locuitor al satului Pîrîta din raionul Dubăsari, un tînăr care nu s-ar fi subordonat semnelor emise de soldați aparținînd unor forțe armate străine, cu statut dubios, aflați în teritoriul național al Republicii Moldova, numiți festiv, de 20 de ani, “pacificatori”, se spune în textul unei declarații a PAD privind uciderea tânărului moldovean de către așa numitele forțe pacificatoare ruse.
Membrii Partidului Acțiunea Democratică își exprimă regretul față de decesul lui Vadim Pisari și transmit sincere condoleanțe tuturor celor apropiați lui Vadim Pisari și vom întreprinde toate măsurile pentru a susține familia Pisari în aceste momente grele.
În textul aceleiași Declarații se mai spune că escaladarea situației în raioanele de est ale Republicii Moldova și în așa zisa „zonă de securitate” este în primul rând o consecință a pasivității și a reacției timorate din partea autorităților de la Chișinău și ale autorităților din teritoriul aflat sub diverse forme de control neadecvat.
Autoritățile de la Chișinău, măcar în acest caz extrem de grav, trebuie să întreprindă eforturi maxime pentru a asigura transparența anchetei și pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de asasinarea lui Vadimi Pisari, în cadrului unui proces judiciar legitim și recunoscut, monitorizat de către toți participanții procesului de negocieri în formatul „5+2”. Orice mimări de anchetă și încercări de jurisdicție deosebită pentru autorii crimei de pe podul de la Vadul lui Voda nu pot fi tolerate și vor însemna doar eschivare de la răspundere.
Autoritățile ruse care coordonează așa-numita misiune pacificatoare nu pot contribui decât prin arestarea preventivă a celor bănuiți de comiterea crimei și să predea suspecții autorităților moldovenești în cel mai scurt timp posibil.
PAD atenționează că aroganța reacției ambasadorului rus Valeri Kusmin vizavi de tragedie este revoltătoare, provocatoare și ofensatoare la adresa întregului popor al Republicii Moldova, constituind temei pentru luarea celor mai hotărîte măsuri de ordin diplomatic de către ministerul de Externe de la Chișinău. Lipsa reacțiilor hotărîte va demonstra încă o dată tolerarea comportamentului abuziv și lașitate din partea autorităților legale ale Republicii Moldova.
Tragedia de pe 1 ianuarie dovedește încă o dată ineficiența forțelor pacificatoare rusești, demonstrînd pericolul pe care îl poartă structurile militare respective și contribuția la starea de insecuritate pe care o mențin în regiune. O forță armată aflată sub controlul unui stat străin care încurajează constant separatismul transnistrean, cu un contingent care este departe de standardele internaționale, este un pericol constant și nu poate constitui un factor de stabilitate.
În aceste condiții, Federația Rusă trebuie să permită inspectarea de urgență a efectivului actualelor forțe pacificatoare de către autoritățile Republicii Moldova în al cărei teritoriu se aflăși să prezinte un calendar exact de retragere a acestor trupe militare în cel mai scurt timp, urmând ca în formatul actual de negocieri “5+2” să fie stabilită necesitatea și componența unui eventual contingent pacificator.
În situația actuală, cetățenii Republicii Moldova aflați de o parte și de alta a Nistrului trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate și să nu permită a fi antrenați în provocări menite să ducă la inflamarea situației.
Parlamentul Republicii Moldova trebuie să își întrerupă vacanța, oricum nemeritată și trebuie să examineze imediat problema transnistreană, punând în capul locului problemele cetățenilor din zona de securitate, afectați în fiecare zi de insecuritate, abuzuri și indiferența autorităților.
La cererea președintelui PAD Mihai Godea, în prima ședință a sesiunii Legislativului din 2012 a fost programată o dezbatere parlamentară cu ușile închise pe marginea problemei transnistrene unde vor fi convocați factorii responsabili din guvern, mai informează Serviciul de Presă al PAD.
Foto: mihaigodea.md