Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova și membrii Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Senatului României s-au întrunit astăzi, 14 aprilie, într-o ședință de lucru la Chișinău.
Părțile au discutat despre mecanismul legislativ european existent cu privire la protecția securității spațiului comunitar, legislația națională a României și Republicii Moldova în acest domeniu, precum și posibilitatea aplicării extinderii prevederilor comunitare pentru sprijinirea Republicii Moldova în sporirea rezilienței față de amenințările produse de războiul din Ucraina.
Astfel, senatorul Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a subliniat că „în contextul amenințărilor majore din sfera criminalității transfrontaliere, terorismului, extremismului, crimei organizate, traficului cu droguri și persoane care vin dinspre spațiul ucrainean, realizăm cât de importantă este extinderea centurii de securitate a UE pentru a cuprinde și Republica Moldova”. „Dacă nu vom sprijini acest stat să își dezvolte instrumentele legislative, capabilitățile administrative și operaționale, vom asista la intensificarea amenințărilor crimei organizate și a terorismului pe întreg spațiul european”, a evidențiat Nicoleta Pauliuc.
La rândul său, Ana Revenco, ministrul de Interne de la Chișinău, a informat delegația senatorilor din România despre provocările, riscurile și amenințările produse de războiul din Ucraina, subliniind că Republica Moldova este singurul stat care are război la hotar și nu este membră a Uniunii Europene.
„România este în măsură să înțeleagă amploarea provocărilor, deoarece se confruntă, la fel ca și noi cu provocări și vulnerabilități generate de frontiera cu războiul și permisivitatea acesteia pe partea ucraineană. Încă o dată, România ca partener tradițional poate explica forurilor europene pericolul, limitele actuale ale instrumentelor de cooperare și nevoia dezvoltării unor mecanisme comune de intervenție în domeniul securității la nivel european”, a subliniat oficialul de la Chișinău.
În urma întrevederii, părțile au decis „inițierea unei abordări comune, care să aibă drept rezultat creșterea calității vieții, a siguranței și securității cetățenilor și dezvoltării mediului de afaceri într-un climat de stabilitate”.