Scriitorii Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu şi Oleg Serebrian vor reprezenta Republica Moldova la Salonul de Carte de la Paris în acest an, datorită sprijinului Ministerului Culturii al Republicii Moldova şi Institutului Cultural Român la Paris.
Celebrul Salon de Carte de la Paris revine în 2022, după o pauză de 2 ani din cauza pandemiei, în format nou şi cu un program inedit – lecturi, ateliere, dezbateri, conferinţe, întâlniri literare şi dedicaţii – la Grand Palais Ephémère, un loc modern emblematic din inima capitalei franceze.
În perioada 22 – 24 aprilie, scriitorii din R. Moldova se vor întâlni cu publicul în cadrul evenimentului pentru a savura o dimineaţă poetică, a cugeta asupra rolului scriitorului într-o lume din ce în ce mai complexă, a pune în dezbatere raportul între literatură şi istorie, precum şi pentru a destăinui secrete din laboratorul unui scriitor şi/sau traducător.
Emilian Galaicu-Păun este un poet, prozator, eseist, traducător și editor român din Basarabia, editor-șef al editurii Cartier din Chișinău. Poeziile sale îmbină armonios elementele biblice, deseori întâlnite în operele sale, cu problemele prin care trecea Basarabia în decursul procesului redobândirii demnității sale naționale. Poezii precum Ch-au (o odă adusă orașului Chișinău), Cel bătut îl duce pe cel nebătut, care sunt scrise într-un stil postmodernist, sunt pline de realitățile Basarabiei post-sovietice și de criticile aduse adepților moldovenismului.
Dumitru Crudu este un poet și dramaturg de limbă română din Republica Moldova. A fost student în Chișinău, Tbilisi, Brașov și a fost masterand la Sibiu. Este câștigător al Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului”, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) și de Fundația Principesa Margareta a României, ediția 2003. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Teatrale din Republica Moldova, cât și al ASPRO. Este Redactor șef al Revistei Timpul (din România – fondat 15 martie 1876) și coordonatorul Atelierului de poezie Vlad Ioniță.
Oleg Serebrian este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993). Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele francez François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015). În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, iar în 2019 a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru romanul Woldemar (Ed. Cartier, 2018).