Clericii Episcopiei de Bălți au făcut o vizită în satul românesc Mogoșești (Bairaki) din raionul Herța, Ucraina și au dus în dar, pentru refugiații ucraineni găzduiți de românii din Mogoșești, dar și pentru familiile nevoiașe de români din localitate, în jur de o tonă de produse alimentare.
Lotul de produse a inclus: ulei, zahar, făină de grâu, făină de porumb și orez.
PS Antonie și-a exprimat marea bucurie să se întâlnească cu unul dintre colegii Preasfinției Sale de la Facultatea de Teologie din Iași, părintele Constantin Apachiței, care este parohul bisericii din Mogoșești (Bairaki).
PC părinte Constantin Apachiței, bucuros și emoționat și Sfinția Sa de revederea, după aprope 30 de ani, cu PS Antonie, i-a vorbit Episcopului de Bălți despre specificul pastorației în Bucovina, mulțumind mult pentru darurile aduse de ierarh. Părintele Constantin a spus că produsele alimentare vor fi repartizate la cei aprope 60 de refugiați, care sunt cazați în familiile românilor din localitate, dar și către persoanele mai nevoiașe din parohie.
PS Antonie a specificat că ajutorul pe care îl oferă Episcopia de Bălți pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, dar și donația de produse alimentare adusă la Mogoșești, sunt expresia sprijinului material venit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitului Părinte Ahiepiscop și Mitropolit Nifon al Târgoviștei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei şi Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei.
Satul Mogoșești (în ucraineană Байраки, transliterat: Bairaki) este un sat reședință de comună în raionul Herța din regiunea Cernăuți (Ucraina). Are 1.868 locuitori, preponderent români. Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Mogoșești (Bairaki) este ridicată în anul 1818 și sfințită de Veniamin Costachi, Mitropolitul Moldovei.
În drum spre Mogoșești (Bairaki), PS Antonie a vizitat Punctul de asistenă primară pentru refugiați „AGAPIS” de la Vama Criva, unde a dus câteva produse alimentare, necesare activității Punctului (conserve, pâine, apă, supă instant Mivina ș.a.).