Autoritățile de la Chișinău au completat și au transmis la Bruxelles primul chestionar privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Documentul a fost transmis Comisiei Europene de către premierul Natalia Gavrilița prin intermediul ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei ceremonii oficiale, la care au fost prezenți Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău și Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău.
În cadrul ceremoniei de transmitere a chestionarului, președintele Maia Sandu a declarat că integrarea la UE „este proiectul de țară al Republica Moldova”. În acest context, șefa statului a adăugat că „Uniunea Europeană este un proiect al păcii, un proiect al bunăstării, al democrației, al prosperității” și că Republica Moldova care este un stat mic și vulnerabil „va fi în siguranță în familia Uniunii Europene”.
La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a spus că evenimentul de astăzi reprezintă „încă un pas spre viitorul nostru european”, iar până la mijlocul lunii mai, Guvernul de R. Moldova trebuie să transmită răspunsuri pentru partea a doua a chestionarului, recepționată astăzi.
Janis Mazeiks, ambasadorul UE la Chișinău a amintit că Republica Moldova a primit prima parte a chestionarului acum 11 zile, astfel viteza cu care a fost completat acest document demonstrează clar „determinarea autorităților de la Chișinău și a cetățenilor de a face tot posibilul pentru a duce cât mai repede Republica Moldova în familia europeană”.
Totodată el a subliniat că prezentarea răspunsurilor la prima parte a chestionarului reprezintă doar „primul pas într-un proces lung”. „Acum, R. Moldova a primit și cea de-a doua parte a chestionarului, una mai substanțială. Așteptăm cu mare nerăbdare să primim răspunsurile și la a doua parte a chestionarului, deoarece aceste răspunsuri sunt necesare pentru formularea avizului Comisiei Europene în lumina criteriilor de aderare, așa cum o cere Consiliul European. Răspunsurile Guvernului R. Moldova vor fi transmise colegilor mei din oficiul central pentru a contribui la analiza Comisiei și formularea avizului privind cererea de aderare a R. Moldova”, a subliniat diplomatul european.
La începutul lunii martie, șefa statului Maia Sandu a semnat, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, la 11 aprilie, autoritățile de la Chișinău au primit de la comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, primul chestionar privind cererea de aderare la Uniunea Europeană.