O ucraineancă atee în vârstă de 42 de ani, refugiată la Mănăstirea Văratec, s-a convertit la Ortodoxie și a fost botezată în Sâmbăta Mare. Evenimentul petrecut în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Humuleștii Noi, județul Neamț, a fost povestit de stavr. Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Varatec, pentru Doxologia.
„Printre toți acești căutători de adevăr se află și o femeie, a cărui drum a fost să fie o minunată descoperire și împlinire. Este vorba despre o ucraineană dintr-un grup de refugiați cazați la Mănăstirea Varatic încă de când a început războiul în țara vecină, un suflet care a avut astăzi, în Sâmbăta Mare, împlinirea unei dorințe fierbinți de a deveni creștină, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Războiul cu ororile și interesele lui nu au oprit-o pe Inna Zacharova să devină și ea fiică a Bisericii Ortodoxe”, a spus Maica Iosefina.
Având vârsta de 42 ani și provenind dintr-o familie de atei, Inna a avut multe încercări de la viață și incidente, însă Dumnezeu a păstrat căutarea ei ca pe o nevoie absolută pentru viață.
„Așa cum a putut, cu un copil creștin în vârstă de 12 ani pe nume Maxim, a pornit pe un drum necunoscut. A pornit izgonită, ca și ceilalți compatrioți ai ei, din țara natală, în România, pentru un loc ferit de bombe, coșmaruri și moarte. Pe acest drum, mergând disperată, la capătul lui o aștepta o lumină. Lumina Duhului Sfânt care astăzi s-a așternut peste ea, devenind Maria”, a continuat maica stareță.
Inna Zacharova s-a născut pe 19 noiembrie 1979, în Cernăuți rămânând orfană la vârsta de 15 ani de tatăl Nicolai și, apoi, de mama pe nume Ludmila, la vârsta de 28 de ani.
La Mănăstirea Varatec a fost primită cu multă dragoste de Maica Stareță Iosefina, alături de obștea de maici care le-au oferit tot ce era necesar pentru alinare sufletească și trupească. Rugăciunile din perioada Postului Mare și liniștea duhovnicească a mănăstirii au determinat-o pe Inna să își dorească să se boteze, fiind catehizată de o altă „colegă de refugiu”, Ecaterina Romanova, absolventă a Seminarului Teologic și pictoriță de icoane.
Nași i-au fost părintele Vasile și preoteasa Georgeta, precum și Ecaterina Romanova. Slujba Sfântului Botez a fost săvârșită la Parohia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Humuleștii Noi, de părintele secretar al Protopopiatului Târgu Neamt, pr. Ovidiu Dediu, și parintele paroh Vasile Porumbescu, care s-a îngrijit să citească rugăciunile slujbei în limba rusă.
În mijlocul unui conflict, ea și-a găsit pacea, bucuria și împlinirea în Taina Botezului.