De 30 de ani, în cea de-a doua zi de Paşti, românii din satele de pe Valea Siretului şi din lunca Prutului vin în Codrii Cosminului, la Stejarul lui Ştefan cel Mare, să se roage în memoria arcașilor și răzeșilor care și-au sacrificat viața apărând credința neamului și limba străbună.
Ca în fiecare an, la Stejarul lui Ștefan cel Mare a fost oficiată o slujbă specială, tradiția fiind păstrată cu sfințenie de câteva decenii.
„De 30 de ani de când vin la acest loc pe unde a luptat Ştefan cel Mare cu ortacii lui. Este un loc sfânt aici, unde s-a vărsat sânge, unde s-au dus lupre grele cu polonezii”, a subliniat Ionică Semeniuc, un pensionar din satul Voloca, regiunea Cernăuți, potrivit TVR Moldova.
Un sobor de preoţi din regiunea Cernăuţi a oficiat și o slujbă pentru pomenirea celor căzuți în luptă.
„Cu mulţi ani în urmă, Ştefan Voievod, împreună cu oastea sa, a biruit acea luptă, împotriva oastei care venea asupra noastră, a credinţei noastre. Simţim datoria de a fi prezenţi aici în fiecare an, în acest loc deosebit”, a adăugat preotul Dumitru Găina.
La slujba de pomenire au fost prezenţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti alături de Consul General al României la Cernăuţi.