Ministerul Economiei a publicat Raportul de activitate pentru anul 2011, se arată într-un comunicat emis de Serviciul de Informare şi Comunicare cu Mass-media Ministerul Economiei.
Politicile promovate de Ministerul Economiei în anul 2011 au țintit, de rând cu necesitatea asigurării creșterii economice, conferirea acesteia unui nou caracter calitativ. Acest fapt a determinat schimbările înregistrate în structura şi factorii de creștere a Produsului Intern Brut. Astfel, Produsul Intern Brut în 9 luni ale anului curent a însumat 60.5 mild. lei, majorându-se față de aceeași perioadă a anului 2010 cu 6,7% (în prețuri comparabile). Majorarea PIB-ului a fost condiționată, în general, de restabilirea cererii externe la bunurile industriale fabricate în Moldova şi a celei interne din contul consumului final. În rezultat, structura PIB a suferit schimbări manifestate prin creșterea ponderii agriculturii cu 1,8 puncte procentuale şi cu 0,3 puncte procentuale ponderea industriei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. De asemenea, cu 0,6 puncte procentuale s-a majorat ponderea formării brute de capital fix.
Politicile economice promovate au derivat din obiectivele de bază ale Ministerului Economiei, care ţin de: (i) creșterea economică şi stabilizarea macroeconomică, (ii) optimizarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, (iii) crearea premiselor pentru dezvoltarea mediului de afaceri, (iv) dezvoltarea tehnologică şi asigurare a competitivității, (v) crearea unui mediu investițional atractiv; iv) demonopolizarea pieței interne şi eliminare a practicilor anticoncurenţiale, precum şi prin cooperare economică internațională.
Astfel, au fost elaborate şi promovate o serie de legi care au drept scop facilitarea desfăşurării afacerilor, sporirea gradului de protecţie a consumatorilor, îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a comerţului, eliminarea barierelor la export şi alte domenii importante, precum sporirea eficienţei energetice, dezvoltarea industriei etc.
Raportul subliniază, de asemenea, transparenţa sporită în activitatea Ministerului Economiei şi dialogul cu societatea civilă în elaborarea de politici. Astfel, au fost supuse consultărilor publice 102 proiecte de acte legislative şi normative. Cele circa 300 de propuneri înaintate în cadrul dezbaterilor publice şi întrunirilor consultative au contribuit la perfecţionarea proiectelor, peste 60 la sută din totalul recomandărilor recepţionate fiind incluse în proiectele de decizii. În acest context, o provocare majoră a constituit-o imperfecţiunea procedurilor de promovare a proiectelor de acte legislative şi normative, inclusiv apariţia unor blocaje ce apar în rezultatul nesincronizării proceselor de implementare a reformelor conexe, care necesită efortul mai multor autorități publice centrale.
Raportul integral poate fi consultat pe site-ul Ministerului Economiei
Foto: NapocaNews