Tiraspolul își dorește un „divorț civilizat” și un „tratat de pace final și cuprinzător, care să garanteze neagresiunea reciprocă” cu autoritățile de la Chișinău. Declarații în acest sens au fost făcute de Vitalie Ignatiev, așa-numitul ministru de externe din regiunea transnistreană.
Astfel, fiind întrebat, în cadrul unui interviu pentru Interfax, despre actualitatea integrării regiunii transnistrene în Republica Moldova, separatistul a făcut referire la referendumul ilegal și nerecunoscut de nimeni pentru „independența” regiunii transnistrene din 17 septembrie 2006. Atunci când 98% dintre locuitorii regiunii transnistrene s-ar fi pronunțat pentru menținerea „independenței” și pentru „o posibilă integrare viitoare în Rusia”.
„Cât privește „punctul de nereturnare”, el a fost pus încă la 17 septembrie 2006, atunci când Transnistria la referendum și-a decis soarta privind construirea unui stat independent. Consider că acum ne aflăm în situația în care conducerea Republicii Moldova ar trebui să dea dovadă de înțelepciune, de o abordare adecvată a realităților actuale, pe care să le conștientizeze și să se așeze la masa de negocieri cu conducerea Transnistriei și să semneze un tratat de pace cuprinzător, în care să fie garantată neagresiunea reciprocă. Cred că astfel ar trebui să punem punctul și să încetăm acest conflict pentru că, de facto, R. Moldova însăși a creat baza legală pentru existența unei Transnistrii independente”, a spus Ignatiev.
Totodată, așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol a acuzat Chișinăul că în toți acești ani a distrus dialogul și nu a adus părțile mai aproape „de o soluție a conflictului printr-un fel de unificare”.
„Prin urmare, nu văd niciun motiv pentru acest lucru astăzi. Mai ales că R. Moldova a decis să urmeze o direcție strategică prin solicitarea de aderare accelerată la Uniunea Europeană, ignorând complet opinia Transnistriei și ignorând procesul de negociere. (…) Însă, consider că geografia este un destin. Noi trebuie să trăim în pace, de aceea trebuie să ajungem la o înțelegere și să ne despărțim pașnic, precum Cehia și Slovacia”, a mai adăugat Vitalie Ignatiev.
Amintim că în ultimele zile, situația din regiunea transnistreană s-a tensionat, înregistrându-se o serie de explozii, inclusiv la așa-numitul minister al securității de la Tiraspol.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat marți, 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate că aceste incidente reprezintă „o escaladare a tensiunilor”, iar în spatele lor ar sta „forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației”.