Deputații Adunării Populare de la Comrat au sfidat autoritățile de la Chișinău și au adoptat vineri, 29 aprilie, o lege care ar permite fabricarea și purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” în UTA Găgăuzia.
Potrivit presei locale, este vorba despre legea „cu privire la simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”, care a fost votată în două lecturi, cu unanimitate de voturi.
Serghei Cimpoieș, deputat al Adunării Populare din UTA Găgăuzia, care este și autorul acestui proiect, a spus că legea respectivă a fost adoptată „după o procedură accelerată”, lucru care ar fi permis de regulamentul Adunării Populare din UTA Găgăuzia.
Un alt deputat local, Alexandru Dulgher, a declarat că legea a fost adoptată în conformitate cu Codul Găgăuziei și Legea cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia. „Trebuie să cunoaștem istoria, să știm câți oameni au murit în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca astfel de războaie să nu mai fie niciodată” a declarat Dulgher, potrivit gagauzinfo.md.
Totodată, Nicolai Dudoglo, un alt deputat al Adunării Populare din UTA Găgăuzia, susține că la data de 9 mai, peste 90 la sută dintre locuitorii autonomiei vor merge la memoriale cu panglica „Sfântul Gheorghe”, așa că „deputații locali trebuie să protejeze cetățenii prin adoptarea acestei legi”.
Anterior, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului la Comrat, Svetlana Mironova, a declarat că adoptarea acestei legi nu este decât o „acțiune politică”. Or, legile locale din UTA Găgăuzia nu pot fi mai presus decât Constituția și legile Republicii Moldova. De asemenea, avocatul Dmitri Kiseev consideră că documentul adoptat în UTA Găgăuzia nu va avea valoare juridică pentru poliție, mai transmite presa locală.
Amintim că decizia Adunării Populare din UTA Găgăuzia vine după ce Parlamentul de la Chișinău a votat la 14 aprilie 2022, în lectură finală un amendament la Codul Contravențional prin care pe teritoriul Republicii Moldova se interzic simbolurile agresiunii ruse în Ucraina – însemnele „V” și „Z”, precum și panglica „Sfântul Gheorghe”.
Ulterior, la 19 aprilie, președintele Maia Sandu a promulgat legea care interzice simbolistica de război a Rusiei în Republica Moldova, iar o zi mai târziu, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei moldovenești sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18.000 de lei moldovenești.