Parlamentul European a votat joi, 5 mai, o rezoluție prin care solicită acordarea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.
Conform rezoluției, Parlamentul European salută cererea oficială de aderare la UE a R. Moldova din 3 martie 2022 și invită instituțiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza meritelor, iar între timp să-și continue eforturile de integrare a acestui stat pe piața unică a UE și să intensifice cooperarea sectorială.
De asemenea, europarlamentarii solicită Comisiei Europene să finalizeze rapid evaluarea cererii și să ofere Republicii Moldova o asistență deplină pe parcursul acestui proces.
Totodată, PE cere ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar și ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.
În același timp, legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esențial al speranței, care va menține moralul populației Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă și de dificultăți materiale.
Rezoluția respectivă exprimă, de asemenea, profundă îngrijorare față de evoluțiile recente de pe teritoriul regiunii transnistrene, care a fost martoră la o serie de „incidente de securitate” în aprilie, considerate de europarlamentari drept acte de provocare periculoase într-o situație de securitate extrem de volatilă.
În acest context, ei reiterează sprijinul Parlamentului European pentru o „rezolvare politică cuprinzătoare, pașnică și de durată a conflictului transnistrean”, adică bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu înlăturarea forțelor ruse aflate acolo.
Parlamentul European mai subliniază că este inacceptabil faptul că Rusia și-a armat aprovizionarea cu gaze pentru a exercita presiuni politice asupra R. Moldova pentru a influența traiectoria politică și orientarea geopolitică a statului – în special după recenta trecere a guvernului pro-occidental a statului. Deputații europeni solicită Comisiei și țărilor UE să sprijine R. Moldova în asigurarea independenței energetice, a conectivității, a diversificării și a eficienței, precum și în accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie.