Republica Moldova folosește platforma oferită de Organizația Națiunilor Unite pentru a cere scoaterea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, după o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres.
În același context, șefa Guvernului a mai punctat că platforma oferită de ONU este folosită și pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului admise în regiunea controlată de regimul nerecunoscut de la Tiraspol.
„Regăsirea acestor subiecte în rezoluțiile ONU păstrează problema transnistreană în vizorul comunității internaționale. Vrem să găsim o soluție pașnică a conflictului care va consolida statul nostru și îi va permite să se dezvolte în continuare în beneficiul tuturor cetățenilor”, a precizat premierul Natalia Gavrilița.
Totodată, oficialul a mai remarcat că ONU rămâne o importantă platformă globală pentru statele mici, unde acestea își pot face vocea auzită, iar Republica Moldova apreciază acest lucru.
„Trăim timpuri incerte care cer reconfigurarea relațiilor internaționale. ONU poate avea un loc și rol important în noul context global dacă va rămâne fidel principiilor sale umaniste, dacă va reuși să ofere un loc sigur și o voce tuturor, inclusiv statelor mici”, a mai subliniat Natalia Gavrilița.
Amintim că armata rusă nu s-a retras din regiunea transnistreană a R. Moldova nici până astăzi, așa cum ar fi trebuit să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul în 1999.
Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.
În anul 2018, ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.