La invitația colegilor din România, mai mulți silvicultori din Republica Moldova au participat la un schimb de experiență pe linia protecției pădurilor, activitate organizată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în cadrul Direcției silvice Tulcea.
Tema principală a fost „Instructajul teoretic și practic privind metodele de combatere non-chimică și de stabilire a eficacității tratamentelor și defolierilor reale produse de dăunătorul Lymantria dispar”. La atelierul de lucru au participat specialiști ai Agenției „Moldsilva”, întreprinderilor silvice din Orhei, Chișinău, Strășeni, Hâncești, precum și de la Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, care au prezentat din experiența autohtonă în domeniul protecției pădurilor.
„Pe parcursul activităților de la Tulcea, silvicultorii de pe ambele maluri ale Prutului au fost antrenați în activități teoretice referitor la protecția pădurilor, iar componenta practică a acestui forum a fost realizată în fondul forestier al entității silvice-gazdă. Participanții au specificat măsurile ce urmează a fi aplicate în scopul combaterii dăunătorului Lymantria dispar L. (omida păroasă a stejarului), termenii utili și parametrii intervenției silvicultorilor în asemenea cazuri”, se arată într-un comunicat de presă al Agenției „Moldsilva”.
Totodată, au fost prezentate studii și rezultate ale cercetărilor cu privire la posibilitățile de folosire a preparatelor entomopatogene în controlul defoliatorului menționat.
„Utilitatea unor asemenea activități practice comune sporește considerabil capacitățile de combatere a dăunătorilor din fondul forestier, iar silvicultorii moldoveni sunt recunoscători pentru disponibilitatea părții române de împărtășire a practicilor în domeniu, tradiția colaborării reciproc avantajoase și dezvoltarea competențelor profesionale, prin promovarea schimbului de experiență”, mai scrie sursa citată.