Două posturi de televiziune din Republica Moldova au fost sancționate de către Consiliul Audiovizualului pentru difuzarea unor informații false, dar și pentru prezentarea unilaterală a unui subiect conflictual. Este vorba de posturile de televiziune RTR Moldova, sancționat cu 13 000 de lei moldovenești, și Primul în Moldova, afiliat socialiștilor, care a fost amendat cu 7 000 de lei moldovenești.
În cazul RTR Moldova s-a constatat că au fost încălcate regulile de informare corectă în cadrul programului matinal de divertisment „Новое Утро!” („O nouă dimineața!” – trad.) din 20 aprilie. În cadrul ediției, moderatorul a afirmat că guvernarea ar încerca să interzică sărbătorirea „Zilei Victoriei”, transmite presa de la Chișinău.
Mai exact, moderatorii și-au prezentat opiniile cu privire la interzicerea simbolurilor „agresiunii militare ruse în Ucraina, inducând în eroare opinia publică prin afirmațiile: «În Moldova, în același timp, nu scade rezonanța cu privire la încercările autorităților de a interzice una dintre principalele noastre sărbători, cel puțin, din sărbătorile mele cu siguranță – Ziua Victoriei. (…) De exemplu, locuitorii Transnistriei și conducerea de acolo scuipă de sus pe aceste interdicții. (…) Liderul administrației de la Tiraspol a declarat că transnistrenii își vor prinde cu mândrie la piept panglica Sf. Gheorghe și îi vor primi pe toți acei cărora, pe pământul natal, li s-a interzis să-și comemoreze buneii învingători în război…»”.
„Prin expunerea acestor declarații, moderatorul Dmitrii Spivakov nu a asigurat informarea corectă a consumatorilor serviciilor media, iar informația nu a fost prezentată cu bună credință”, a precizat șefa Direcției monitorizare radio, Victoria Stețcaia.
Ea a adăugat că faptele imputate pot fi demonstrate prin declarațiile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat în cadrul unui briefing de presă că „modificarea legislației naționale cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul R. Moldova a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică, iar oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial”. De asemenea, se accentuează că șefa statului a subliniat că „nimeni nu interzice sărbătorirea zilei de 9 Mai”.
Cel de-al doilea caz se referă la mediatizarea, de către postul Primul în Moldova, a unui subiect cu acuzații ale reprezentanților Partidului Socialiștilor (PSRM) fără reacția guvernanților vizați. Mai exact, furnizorul de servicii media a difuzat, în cadrul programului informativ de la ora 18:00, o știre cu titlul „Comuniștii și socialiștii merg la proteste în Cahul”.
„Rezultatele monitorizării au constatat că această știre poartă un caracter conflictual, datorat prezenței unor acuzații și afirmații prezentate în conținutul acesteia. În pofida acestui fapt, subiectul a fost mediatizat unilateral, având la bază doar declarații directe sau citate de reporter ale vicepreședintelul Parlamentului (BCS), Vlad Batrîncea, fără prezentarea altor opinii”, potrivit CA.
Consiliul a precizat că televiziunea a fost amendată „pentru lipsa prezentării și a altor puncte de vedere asupra cazului dat, fapt ce contribuie la formarea unei opinii eronate a consumatorilor de programe și atestă omiterea unei abordări imparțiale și echilibrate a subiectului”.
De menționat că RTR Moldova retransmite mai multe emisiuni și talk-show-uri informative ale postului rus Rossia1, iar Primul în Moldova – pe cele ale Pervîi Kanal.