Parlamentul European a solicitat joi, într-un nou vot în plen, ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat la UE, transmite CaleaEuropeană.ro.
Eurodeputații au adoptat raportul anual de punere în aplicare a acordului de asociere a UE cu Republica Moldova, cu 512 voturi pentru, 43 împotrivă și 39 de abțineri, documentul fiind votat la o zi distanță după ce membrii Parlamentului European au ascultat și aplaudat discursul istoric al președintelui Maia Sandu, în care aceasta a pledat pentru acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE, definind o astfel de decizie ca fiind „luminița de la capătul tunelului”.
În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, deputații europeni solicită, prin votul de joi, ca Uniunea Europeană să ofere mai mult sprijin strategic Republicii Moldova în urma cererii de aderare la UE, informează un comunicat remis de CaleaEuropeană.ro.
Pe lângă înrăutățirea peisajului de securitate, textul recunoaște că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a afectat în mod disproporționat R. Moldova vecină. Economia acesteia a fost afectată de pierderea oportunităților de import și export și de creșterea rapidă a prețurilor la energie. De asemenea, R. Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor dintre toate statele, punând serviciile sale publice sub o presiune enormă.
Declanșată de invazia rusă, cererea oficială de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană din 3 martie a fost salutată de deputații europeni, deoarece „confirmă parcursul european al statului”. Aceștia solicită instituțiilor UE să acorde statutul de candidat la UE R. Moldova, alături de Ucraina și Georgia, în conformitate cu articolul 49 din TUE și „pe baza meritelor”. Între timp, Uniunea Europeană și R. Moldova ar trebui să continue să lucreze la integrarea republicii în piața unică a UE.
Comisia Europeană, la rândul său, trebuie să asiste R. Moldova în pregătirea unei strategii credibile de preaderare pentru aderarea la UE. Deputații europeni subliniază, de asemenea, necesitatea unui sprijin mai strategic al UE pentru R. Moldova, de exemplu prin crearea unui nou grup de sprijin al Comisiei pentru acest stat, similar celui existent pentru Ucraina.
Continuarea reformelor cheie
Raportul subliniază, de asemenea, că cererile de aderare la UE ale Ucrainei, R. Moldova și Georgiei deschid un nou capitol în integrarea lor europeană, care ar trebui să se caracterizeze prin eforturi sporite de punere în aplicare a acordurilor de asociere existente și a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare.
În timp ce salută progresele inițiale ale programului ambițios de reforme al actualului Guvern, deputații europeni încurajează cu tărie autoritățile de la Chișinău să lucreze la alinierea ireversibilă a R. Moldova la UE. Aceasta include avansarea reformelor în domeniul justiției și al statului de drept, precum și combaterea corupției și a structurilor oligarhice.
Textul subliniază, de asemenea, necesitatea ca Guvernul să continue să îmbunătățească mijloacele de trai și standardele de viață ale cetățenilor R. Moldova, pentru a preveni „exodul creierelor” în curs de desfășurare, și să restabilească încrederea oamenilor în instituțiile statului.
Transnistria
În cele din urmă, deputații europeni își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la seria recentă de incidente de securitate din regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia, și le condamnă ca fiind acte periculoase de provocare întreprinse într-o situație de securitate extrem de volatilă. Ei își reiterează sprijinul pentru o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
„Uniunea Europeană trebuie să acorde de urgență statutul de stat candidat Republicii Moldova și Ucrainei. Acesta este un mesaj cu trei posibili destinatari. Este un mesaj către lume că Uniunea Europeană îi sprijină pe cei cu care împărtășim aceleași valori într-un mod concret, tangibil și angajat. Este un mesaj pentru Putin și pentru toți dictatorii din lume, că vom rămâne uniți în fața oricărei agresiuni și că vom deveni mai puternici prin astfel de acțiuni. Mai presus de toate, este și un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru cei care au ales un drum european, că Europa îi vede, îi aude și nu îi va abandona”, a declarat raportorul Dragoș Tudorache (Renew Europe, România).
O delegație de eurodeputați a vizitat R. Moldova în perioada 31 martie – 2 aprilie. Ei s-au întâlnit cu conducerea politică a Republicii Moldova, inclusiv cu președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Apărării Anatolie Nosatîi.
La precedenta sesiune plenară din perioada 2-5 mai, Parlamentul European a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat la UE.