Unii au un as în mânecă pentru alegerea preşedintelui, alţii pentru tergiversarea alegerii acestuia. Aşa că, la 16 decembrie 2011 asul a fost scos şi lăsat să-şi facă treaba, iar acesta a făcut-o cum ştia el mai bine, adică a oferit deputaţilor un nou colac de salvare care, nu poate fi nimic mai mult decât un nou scrutin pentru alegerea Preşedintelui.
La 16 decembrie 2011 a avut loc şedinţa specială a Parlamentului pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova. Deputaţii au purces la procedura de vot, dar, păzea! Candidatul la funcţia de Preşedinte al RM, Marian Lupu, cere deputaţilor ca să arate buletinul de vot pentru a se asigura că va fi votat. Ziş şi făcut! Deputaţii n-au văzut de ce nu ar putea să facă aceasta, pentru că, Dumitru Diacov, spre exemplu, întrebat într-un talk-show de la postul naţional de televiziune, de ce şi-a arătat opţinea exprimată, el a răspuns: „ca să fie mai interesant!”, Valeriu Streleţ a spus că, „este dreptul lor de a arăta, dar au constatat că au greşit”, iar Victor Popa a conchis că “este dreptul meu de a-mi arăta opţiunea.”
Nu ştiu cum se face, dar se pare că deputaţii ori n-au cam răsfoit Constituţia RM de multă vreme sau au făcut-o, dar cu un singur scop, de a găsi “aşi”. Cea de-a doua variantă se potriveşte perfect cu situaţia pe care o avem la moment.
Era în drept ca Marian Lupu să ceară deputaţilor prezentarea buletinelor de vot? 9 din 10 cetăţeni, dacă ar fi întrebaţi, ar răspunde cu “nu”, pentru că, la câte scrutine s-au scurs în ultimii ani, care au fost însoţite cu numeroase campanii de informare asupra a ceea ce priveşte dreptul la vot şi toate caracterele acestuia, ei au deprins că votul este secret!
Astfel prevede şi art. 78 al Constituţiei RM. “Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret.”, iar art.1 din Legea cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui RM prevede că, “Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret.”
Aceste prevederi nu lasă loc pentru interpretări, iar cum lucrurile au fost spuse alb pe negru, de ce, totuşi, normele juridice au fost încălcate? Se pare că scopul a fost unul singur, posibilitatea de a avea un nou scrutin pentru alegerea Preşedintelui, iar deputaţii au ţintit cum nu se putea mai bine, pentru că Hotărârea Curţii Constituţionale privind Controlul Constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului cu privire la rezultatele alegerii ordinare pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova prevede: “Se declară neconstituţionale Hotărârea Parlamentului nr. 266 din 23 decembrie 2011 cu privire la rezultatele alegerilor ordinare pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova şi Hotărârea Parlamentului nr. 287 din 28 decembrie 2011 privind stabilirea datei alegerilor repetate a Preşedintelui Republicii Moldova.”, ceea ce înseamnă că deputaţii vor avea o nouă şansă pentru alegerea Preşedintelui.
Au făcut, oare, deputaţii, publice bifele din buletinul de vot pentru a încerca să de a fi mai aproape de cetăţenii care îşi doresc un Preşedinte pentru RM şi de a-i convinge că şi ei îşi doresc acelaşi lucru sau pentru a ne demonstra că, de fapt, ei sunt implicaţi într-o scenă de teatru şi fiecare doreşte să-şi ducă rolul până la capăt?
Autor: Elena Podoleanu pentru InfoPrut
Sursă imagine: Inpolitics.ro