Organizația Internațională pentru Migrație și Guvernul Japoniei au donat pacienților cu afecțiuni oncologice din Republica Moldova un lot de medicamente în valoare de peste 155 de mii de dolari.
„La momentul actual, la evidență în Institutul Oncologic se află 245 de refugiați cu cancer. Din fondurile de asistență medicală ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină putem acoperi doar urgențele medico-chirurgicale. Pentru restul cazurilor de tratament complex și continuarea tratamentelor, cu coordonarea Ministerului Sănătății, se oferă relocare în una din țările Uniunii Europene, Marea Britanie sau Norvegia. Dar nu toți refugiații doresc sau pot să fie relocați. Pentru cei care doresc să rămână în Republica Moldova sunt precautate modalități de suport și tratament în R. Moldova sau modele de tratament circular, cum ar fi tratamentul circular R. Moldova-România”, a declarat directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga.
Referindu-se la sistemul de sănătate în Republica Moldova și la fluxul de refugiați ucraineni în țară, Raphael Robelin, coordonator pentru situații de urgență în cadrul Organizației Internațională pentru Migrație, a subliniat că „furnizarea de servicii medicale specializate, inclusiv tratamentul cancerului, a pus o presiune majoră asupra bugetului național de sănătate, cauzată de costul acestor tratamente și lipsa medicamentelor necesare”.
Guvernul Japoniei acordă asistență umanitară de urgență Ucrainei și țărilor învecinate, prin intermediul organizațiilor internaționale. În contextul crizei refugiaților, Guvernul Japoniei a donat, anterior, Republicii Moldova, un lot de medicamente, în valoare totală de 1 500 de dolari, care a fost distribuit Institutului de Medicină Urgentă (IMU) și Spitalului Raional Fălești. La fel, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) au fost oferite două aparate portative de ultrasonografie, destinate IMU.