Republica Moldova nu este vizată în acest moment de războiul din Ucraina, dar dacă va fi, atunci toate forțele militare vor fi implicate în apărarea statului. Declarații în acest sens au fost făcute de Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării de la Chișinău.
Potrivit oficialului, în cazul în care, ipotetic vorbind, Rusia ar decide să atace Republica Moldova, aceasta nu o va face cu întreaga sa armată.
„Haideți să nu exagerăm că-i armata cea mai mare și așa mai departe. E clar că n-o să vină toată armata, dacă și o să decidă, în direcția Republicii Moldova. După câte vedem, forțele armate ale Federației Ruse sunt dispersate pe un front destul de larg. În primul rând, Republica Moldova nu este vizată, dar dacă va fi vizată, toate forțele și mijloacele sistemului național de apărare, mă refer la toate structurile, vor fi implicate pentru apărarea statului”, a declarat ministrul Apărării de la Chișinău în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
Totodată, Anatolie Nosatîi a mai specificat că atât timp cât regiunile Nikolaev și Odesa din Ucraina nu sunt sub amenințare directă a acțiunilor de luptă, Republica Moldova este în siguranță.
„Eu cred că noi trebuie să urmărim atent și dacă vor fi indicii referitor la redirecționarea misiunii în direcția aceasta, să schimbăm puțin din acțiunile noastre și să fim mai activi referitor la un răspuns pentru potențiale scenarii care ar afecta și teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat oficialul.
În acest context, el a mai adăugat că „noi ne străduim să informăm cetățenii, să consultăm specialiștii din domeniu ca să vină cu mesaje corecte pentru a informa cetățenii și cel mai principal, cum să acționăm corect”.
Amintim că o serie de incidente care au avut loc în regiunea transnistreană în ultima perioadă au readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste din Republica Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei. Incidentele respective au început la doar câteva zile după ce un general rus a recunoscut că unul din obiectivele Rusiei ar fi să preia controlul total asupra sudului Ucrainei pentru „o nouă ieșire” către regiunea transnistreană. Ulterior, atât autoritățile de la Chișinău, cât și partenerii externi au precizat în repetate rânduri că în prezent nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol.