Autoritățile din R. Moldova și cele din România colaborează pentru a identifica soluții în crearea punctelor comune de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. Declarația aparține vicepremierului și ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, oferită în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.
„Discutăm cu colegii noștri din România pentru crearea acestor puncte comune la frontieră, astfel încât vameșii și Poliția de Frontieră să se afle sub același acoperiș, deci nu vorbim de integrarea bazelor de date și a softului, dar cel puțin să facilităm acest proces. Căutăm soluții care ar fi acceptabile și compatibile atât cu legislația română, cu IT comunitar, soluții se caută”, a precizat Nicu Popescu, potrivit sursei citate.
De asemenea, ministrul a mai menționat că se discută inclusiv de construirea a noi poduri care să unească cele două maluri ale Prutului, adițional la podurile care urmează a fi reabilitate.
„Vrem mai multe poduri dintre R. Moldova și România. Da, noi modernizăm, în curând începe construcția podului Iași-Ungheni, dar noi vrem mai multe poduri, vrem să identificăm locația pentru încă trei sau patru poduri noi pe care să le putem construi”, a mai adăugat Popescu.
Guvernul României a aprobat în acest an un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. În acest fel, Bucureştiul îşi onorează angajamentul asumat în cadrul şedinţei comune a celor două Guverne, desfăşurate, în februarie, la Chişinău, și continuă să participe la consolidarea rezilienţei Republicii Moldova în sectoare esenţiale pentru societate precum energie, transport, mediu, infrastructură, întreprinderi mici şi mijlocii, independenţă mass-media, reforma administraţiei publice, afaceri interne, sănătate, educaţie, cultură şi altele.