O ceremonie de comemorare a eroilor români, căzuți în luptele din vara anului 1941, a fost organizată astăzi la Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Țiganca, sudul Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Chișinău și Biroul atașatului apărării.
Ceremonia a început cu pomenirea celor 1020 de eroi români căzuți în lupte, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud. În discursul său, el a condamnat războiul din Ucraina manifestându-și totodată speranța că într-o zi Republica Moldova va reveni acasă, la Patria Mamă, România, transmite Radio Chișinău.
„Să le mulțumim eroilor pentru jertfa lor, pentru eliberarea Basarabiei, pentru ca noi astăzi să putem vorbi liber limba română”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud în fata oficialităților și a enoriașilor prezenți la ceremonie.
Însărcinatul cu Afaceri a Ambasadei României în Republica Moldova, Marius Ciprian Toth, în discursul său, a vorbit despre jertfa eroilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea Basarabiei și poporului român: „Eroii reprezintă pentru noi modele ce ne călăuzesc pașii. O națiune puternică își cunoaște Istoria și își respectă eroii și înaintașii”.
Marius Ciprian Toth s-a referit și la războiul din Ucraina. „Trăim vremuri complicate. La granița cu Republica Moldova este război. Vin cu un apel pentru Pace, pentru ca orori precum cele de la Bucea să nu se mai repete” a menționat oficialul.
În fiecare an, la Cimitirul de Onoare al ostașilor români de la Țiganca, raionul Cantemir, de Înălțarea Domnului este marcată Ziua Eroilor și sunt comemorați eroii români care s-au jertfit pentru eliberarea Basarabiei.
La cimitirul de la Țiganca, din 1941 până în 1943, au fost înhumați în nouă gropi comune 1020 de militari români, căzuți eroic pentru redobândirea Nordului Bucovinei și a Basarabiei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada sovietică, Cimitirul a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Majestatea sa Regele Mihai I al României. Este primul cimitir românesc reconstruit de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, instituție a statului român, (re)înființată în 2004, al cărei principal scop este reabilitarea locurilor de cinstire și de reamintire a celor căzuți în războaiele secolului al XX-lea, îndeosebi, a celor aflate în străinătate.