Ministerul rus de Externe a comentat din nou cazul fostului președinte rusofil, Igor Dodon, lansând în acest sens acuzații la adresa actualei guvernări de la Chișinău.
Astfel, Maria Zaharova, reprezentanta Ministerului rus de Externe, a declarat că deși cazul lui Dodon reprezintă „o chestiune internă a R. Moldova”, acesta „trezește interes” și la Moscova, întrucât socialistul este învinuit, inclusiv, de trădare de patrie în folosul Rusiei.
„Citesc știrile despre învinuirile aduse lui Dodon cu privire la trădarea de patrie în folosul țării noastre și mă întreb peste câțiva ani cine în Moldova va fi învinuit de trădare de patrie, de exemplu, în folosul SUA? Oare au fost luate în calcul asemenea variante?”, a insinuat oficialul rus în cadrul unui briefing.
Totodată, reprezentanta Ministerului rus de Externe a acuzat-o pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, că ar folosi metodele lui Vladimir Plahotniuc, fost lider al PDM, pentru a se răfui cu oponenții politici.
„Amintesc că dovezile care i se impută astăzi lui Dodon au fost publicate de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul televiziunii din Moldova, la 7 iunie 2019. Atunci, acest lucru nu a încurcat-o pe doamna Sandu să facă o coaliție parlamentară chiar a doua zi, pe 8 iunie, cu Dodon și PSRM. Cinismul situației actuale se reflectă și în faptul că Dodon este acuzat de legături cu oligarhul fugar, dat în căutare internațională atât de Rusia, cât și de R. Moldova. Mijloacele folosite amintesc în mod ciudat de metodele pe care le utiliza Plahotniuc pentru a se răfui cu adversarii politici. Reiese că acum doamna Sandu a decis să joace cartea lui Plahotniuc?!” a speculat Zaharova.
Mai mult, oficialul rus a insinuat că autoritățile de la Chișinău ar fi influențate de anumiți „factori externi”.
„Aș vrea să cred și să sper că sub lozincile luptei împotriva corupției, câmpul politic din R. Moldova nu va fi curățat de forțele și asociațiile care pledează pentru dezvoltarea unor relații de prietenie, reciproc avantajoase cu Rusia. Noi cunoaștem istoria Rusiei și a Moldovei. Știm ce se întâmplă acum în lume. Pe cine în Republica Moldova ar putea deranja dezvoltarea relațiilor economice, financiare, comerciale cu țara noastră? Din ce cauză s-ar putea întâmpla acest lucru? Logic ar fi să presupunem că aceasta nu este agenda internă, ci o agendă ce se impune din exterior. Deci cine trădează patria? Cine se ocupă cu trădarea de patrie, dacă tot ceea ce este profitabil pentru poporul Moldovei se blochează la toate nivelurile, iar oamenilor, care se ocupau cu dezvoltarea relațiilor bilaterale, le este declarată această vendetă”, a spus Zaharova.
În acest context, ea și-a exprimat speranța că autoritățile Republicii Moldova „vor avea înțelepciunea să nu urmeze calea desemnată și să asigure dreptatea, respectul pentru toate drepturile si libertățile legale ale fostului președinte, precum si obligațiile internaționale privind drepturile omului în Republica Moldova”.
Amintim că Igor Dodon este învinuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
Procurorii anticorupție și mascații de la SIS și CNA au descins, marți, 24 mai, la domiciliul lui Dodon, dar și la alte locații care au tangențe cu fostul președinte al Republicii Moldova. Atunci, el a fost reținut pentru 72 de ore și a fost dus la izolatorul de detenție provizorie al Direcției de poliție a municipiului Chișinău. Ulterior, fostul președinte rusofil a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.