Problemele cu care se confruntă ţara noastră în domeniul ajutorului de stat, dar şi cele legate de importanţa asigurării unei concurenţe sănătoase în mediul economic al Republicii Moldova au fost discutate Luni, 16 ianuarie 2012, de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, şi Președintele Consiliului Concurenței din România, Bogdan M. Chirițoiu, informează Serviciul de Comunicare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Economiei al Republicii Moldova.
Valeriu Lazăr a accentuat necesitatea existenţei unui mediu concurenţial sănătos în sectoarele economiei naţionale, ca o condiţie obligatorie de dezvoltare durabilă a economiei Republicii Moldova, imperativă în acest sens fiind necesitatea consolidării cadrului normativ în domeniul concurenţei. Valeriu Lazăr a subliniat rolul semnificativ pe care îl au autorităţile publice în formarea unui mecanism eficient de acordare şi monitorizare a ajutoarelor de stat în Republica Moldova, bazat pe principiul transparenţei.
În acest context au fost punctate realizările proiectului de twinning „Sprijin pentru implementarea şi respectarea politicii în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat”, realizat în parteneriat cu autorităţile de concurenţă din România, Austria şi Letonia, dar şi acţiunile care urmează a fi întreprinse în vederea implementării cu succes a acestui proiect. Beneficiarul proiectului este Agenţia Naţională pentru protecţia Concurenţii (ANPC), dar şi autorităţile publice implicate în promovarea politicii în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat din Republica Moldova, printre care şi Ministerul Economiei.
Proiectul Twinning vizează întărirea capacităţii administrative a ANPC, îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat în concordanţă cu planul de acţiuni UE – Republica Moldova. Drept urmare, proiectul Twinning are ca obiectiv inclusiv şi pregătirea profesională a experților din cadrul autorităților furnizoare de ajutor de stat, în vederea aplicării eficiente a regulilor din acest domeniu și asigurarea transparenței financiare a măsurilor de sprijinire a mediului economic.
Referindu-se la activitatea ANPC, Valeriu Lazăr a ţinut să menţioneze necesitatea consolidării continue a capacităţii acestui organ regulator în domeniul protecţiei concurenţei precum şi a credibilităţii acestuia în faţa mediului de afaceri.
Reprezentanţii Consiliului Concurenței din România au relatat despre mersul proiectului şi au expus o serie de recomandări, care iau în calcul experienţa României domeniul protecţiei concurenţei. Având în vedere elementul novator al acestei politici pentru Republica Moldova, Dl Bogdan M. Chirițoiu a subliniat deschiderea Consiliului Concurenței în transferul de expertiză și implicarea în demersurile de adoptare a acestor legi, din experienţa României în această problemă.
De menţionat că Legea Ajutorului de Stat, se află pentru examinare şi aprobare în Parlament, stabileşte bazele juridice privind modalităţile de autorizare, acordare, monitorizare şi raportare a ajutorului de stat acordat beneficiarilor din sectoarele economiei naţionale, cu excepţia sectoarelor agricol şi piscicol, în vederea creării unui mediu concurenţial echitabil.
Sursă imagine: stand-business.com