Republica Moldova se regăsește într-un raport al Ministerului rus de Externe privind o pretinsă „încălcarea a drepturilor cetățenilor și compatrioților ruși în străinătate”.
Astfel, conform documentului publicat la 1 iunie 2022, situația etnicilor ruși din Republica Moldova ar fi „una foarte gravă”. Totodată, acțiunile guvernării proeuropene de la Chișinău sunt catalogate drept „persecutare a vorbitorilor de limbă rusă”.
„Este regretabil să remarcăm că compatrioții ruși (și oamenii vorbitori de limbă rusă în general) care trăiesc în Republica Moldova se confruntă adesea cu dificultăți în a-și garanta drepturile de acces la serviciul public, de a alege limba de educație și de a primi liber informații în limba lor maternă. Experții sunt alarmați de acțiunile autorităților de a revizui legislația lingvistică și de a reduce utilizarea limbii ruse, limitând difuzarea în limba rusă”, se arată în acest raport.
Moscova mai insinuează că ar fi fost înregistrate plângeri din partea populației rusofone cu privire la încălcarea drepturilor de utilizare a limbii ruse atunci când oamenii s-au adresat la organele de conducere, inclusiv în instanțele juridice, precum și cazuri în care au fost vândute medicamente care nu aveau instrucțiuni în limba rusă.
În același raport, MAE rus scrie despre o așa-numită „derusificare a educației”, menționând în acest sens că Biroul Național de Statistică din Republica Moldova refuză treptat să publice date separat despre numărul de „școli ruse” din R. Moldova, invocând statistici generale privind instituțiile de învățământ secundar.
„În Codul Educației, actualizat în 2014, limba rusă nici măcar nu este menționată ca limbă de predare și este, de fapt, clasificată ca limba uneia dintre minoritățile naționale din R. Moldova. O astfel de transformare a legislației educaționale „încurajează” procesul într-o oarecare măsură obiectiv de reducere a numărului de elevi în școlile cu predare în limba rusă (și, ca urmare, o reducere treptată a numărului școlilor cu predare în limba rusă, care primesc finanțare insuficientă de la stat)”.
Diplomația rusă mai vorbește și despre niște pretinse „probleme” cu care s-ar confrunta instituțiile media ruse din Republica Moldova, arătându-se deranjată de eforturile de combatere a dezinformării ruse întreprinse de guvernarea de la Chișinău.
„Situația din jurul activității presei ruse în R. Moldova este escaladată sub pretextul luptei cu propaganda rusă. Solicitările de monitorizare atentă vin din partea reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate. (…) În același timp, există numeroase proiecte ale Statelor Unite, ale mai multor țări europene și ale ONG-urilor pro-occidentale de susținere a libertății de exprimare în Moldova și de combatere a dezinformării”.
Rusia acuză Occidentul și de atragerea R. Moldova în grupul de state rusofobe după ce a început „operațiunea de denazificare și demilitarizare a Ucrainei”, și se arată indignată de protestele anti-război din fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău și a lipsei de măsuri împotriva acestora din partea autorităților din R. Moldova.
Totodată, Moscova susține, fără a prezenta vreo dovadă, că împotriva mitropolitului Vladimir al Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse ar avea loc o „adevărată persecuție”.
„Se cunoaște și despre presiunile asupra Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove a Bisericii Ortodoxe Ruse: parohiile acesteia sunt lipsite de subvenții, iar mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, este persecutat”, se mai arată în raportul MAE rus.
Totuși, ulterior Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a respins afirmațiile Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.
„Prima dată aud o astfel de informație și nu cred că IPS Mitropolit s-ar simți cumva persecutat. Noi avem o relație frumoasă cu toate instituțiile statului”, a declarat responsabilul de comunicare cu media al mitropoliei, episcopul Ioan de Soroca pentru portalul Anticoruptie.md.
Menționăm că acuzațiile invocate de Ministerul rus de Externe sunt nefondate. Acestea vin la scurt timp după ce un general rus a recunoscut că unul din obiectivele Rusiei ar fi să preia controlul total asupra sudului Ucrainei pentru „o nouă ieșire” către regiunea transnistreană.