Autoritățile din Republica Moldova pregătesc o alternativă pentru votanții care nu vor putea ajunge la secțiile de votare în ziua alegerilor și anume votul prin internet, care ar putea fi și anticipat, notează IPN.
Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare” a fost prezentat în cadrul unui eveniment organizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte, cu sprijinul Fundației Hanns Seidel.
Autorii propun ca alegerile prin internet să se desfășoare câteva zile la rând, mai devreme de ziua scrutinului tradițional, iar în condițiile unui vot multiplu, ultimul să fie cel valabil. Noua redacție a Codului Electoral urmează să conțină un capitol nou dedicat sistemului de vot prin internet.
„În R. Moldova sunt toate premisele pentru a implementa votul prin internet. Și vorbim aici despre o infrastructură de internet dezvoltată, despre o acoperire a rețelelor mobile, despre un indicator relativ înalt al utilizării internetului de către populație”, a subliniat președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, potrivit sursei citate.
Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a declarat că implementarea votului digital vine cu avantaje, dar generează și riscuri, iar punerea lui în practică necesită întreprinderea în prealabil a anumitor măsuri.
Prima utilizarea sistemului de vot prin internet urmează să fie decisă de către Parlament urmare a mai multe rapoarte prezentate de către CEC, Guvern și SIS cu privire la nivelul de pregătire a sistemului și asigurare a securității cibernetice.
În cadrul arhitecturii IT a Comisiei Electorale Centrale, votul prin internet va fi asigurat de către un susbsistem informațional cu denumirea „e-Votare”, parte a sistemului informaționale SIAS „Alegeri”.