Cetățenii R. Moldova care în mod vădit se eschivează de la acțiunile desfășurate de organele de drept urmează să fie cercetați și investigați penal și trimiși în judecată chiar în lipsa lor. Un proiect de modificare a unor acte normative a fost votat joi, 9 iunie, de către deputați, în cadrul ședinței plenare, notează Realitatea.md.
„Avem multe cazuri când persoane față de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor noștri, au reușit să fugă în străinătate sau să se ascundă, sfidând legislația și organele de drept, iar din acest motiv dosarele nu pot fi finalizate și persoanele nu pot fi trase la răspundere”, a declarat de la tribuna Parlamentului ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Proiectul prevede că, în situația când învinuitul a dispărut, evitând urmărirea penală sau locul aflării lui nu este stabilit ori nu este posibil asigurarea prezenței acestuia, înaintarea acuzării în lipsa învinuitului și finalizarea urmăririi penale se va verifica și autoriza de către un judecător de instrucție la solicitarea procurorului, care va dispune finalizarea urmăririi penale în absența învinuitului, prezentând copia ordonanței de punere sub învinuire contra semnăturii apărătorului ales sau celui care acordă asistență juridică garantată de stat. Finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului va fi posibilă dacă se întrunesc mai multe condiții cumulative indicate expres în textul proiectului de lege.
Totuși, persoana condamnată în lipsă poate solicita reluarea examinării cauzei penale, dacă va depune personal sau prin apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra. După emiterea sentințelor judecătorești de condamnare, în situația în care prin aceste sentințe se va dispune confiscarea bunurilor condamnatului, va fi posibilă și nemijlocit, confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective.
Ministrul Justiției a precizat că, mecanisme similare se regăsesc în legislația procesual-penală a unor state precum România, Ucraina, Georgia, Franța.
Proiectul de lege a fost votat de 78 de deputați ai PAS, Partidului Șor și BCS, cu excepția parlamentarei comuniste, Diana Caraman, care a votat împotrivă.