Mihai Ghimpu, președintele de onoare al Partidului Liberal, cel care a asigurat interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova între 11 septembrie 2009 și 28 decembrie 2010, a venit cu venit cu un mesaj la 81 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia.
„Astăzi, împreună cu colegii liberali, am depus flori la monumentul „Trenul Durerii”, ridicat în memoria celor deportați în Siberia și Kazahstan de către regimul comunist totalitar de ocupație, în noaptea dintre 12-13 Iunie 1941. În această noapte a avut loc nu doar primul val de deportări, ci începutul deznaționalizării românilor moldoveni din Basarabia ocupată. Pe ai noștri, cei mai buni, – în Siberia, iar pe ai lor, cei mai șovini, – în Basarabia. Dovada este că oaspeții nepoftiți nici astăzi după 30 de ani de independență nu vor să ne vorbească limba, ci ne impun să vorbim în continuare limba rusă. Așa a început „eliberarea”…”, a subliniat Mihai Ghimpu.
În acest context, fostul președinte a remarcat că, din păcate, „cetățenii Republicii Moldova care trăiesc astăzi pe teritoriul fostei Basarabii, duc lipsă de memorie și nu conștientizează îndeajuns tragedia adusă pe această palmă de pământ de către Rusia la 28 Iunie 1940”. „Trist, foarte trist, pentru că un Neam fără memorie n-are șansa de a supraviețui și mai devreme sau mai târziu se stinge!…”, a conchis liberalul.
Amintim că astăzi se împlinesc 81 de ani de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei, în urma căruia 25 de mii de oameni au fost duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice. Acesta a fost doar primul val de deportări din perioada sovietică. Au urmat alte doua valuri în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de basarabeni.