Republica Moldova poate conta pe susținerea Franței și a Uniunii Europene. Asigurările au venit din partea președintelui francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Chișinău.
Astfel, după o întrevedere cu președintele Maia Sandu, oficialul a subliniat că se află în Republica Moldova nu doar în calitate de președinte al Franței, dar și în calitate de șef al unui stat care exercită președinția Consiliului Uniunii Europene până pe 30 iunie.
„Am transmis trei mesaje principale din partea Franței pentru Republica Moldova. Un mesaj de admirație pentru munca pe care o faceți, pentru generozitatea primirii în statul dvs. a persoanelor care fug de război, un mesaj de susținere pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și un mesaj de solidaritate pentru că nu sunteți singuri în fața dificultăților cu care se confruntă statul dvs. Puteți să contați pe susținerea Franței și a UE. Vizita mea astăzi are ca obiectiv să arate hotărârea noastră de a consolida relația Franței și a UE cu R. Moldova”, a subliniat Macron.
Totodată, președintele francez a menționat că dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană este perfect legitimă, iar Franța va juca un rol important în recunoașterea eforturilor acestui stat de a se alătura comunității europene.
„R. Moldova a depus o cerere de aderare la UE și această dorință de a se alătura familiei europene este legitimă. Cererea va fi dezbătută peste 10 zile la Consiliul European pe 23 si 24 iunie pe baza unui aviz al Comisiei Europene care va fi remis în câteva zile. Franța va juca rolul său de președinție a Uniunii pentru a construi unitatea acesteia astfel încât să se ajungă la un compromis care să recunoască amploarea efortului înfăptuit, legitimitatea poporului R. Moldova să se alăture UE și să trimită în aceste timpuri și ținând cont de contextul descris adineauri un mesaj pozitiv și clar la cererea formulată”.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, șeful statului francez s-a referit și la propunerea sa privind crearea Comunității Politice Europene, care potrivit lui „nu înlocuiește procesul de aderare, ci este complementară și poate să scurteze drumul către Uniunea Europeană”.
La rândul său, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit despre relațiile bune dintre cele două state, care au devenit și mai dinamice în ultima perioadă. Șefa statului a mai spus că Republica Moldova contează pe susținerea Franței pentru obținerea statutului de stat candidat la aderarea la UE.
„Pentru noi, aderarea la Uniunea Europeană este opțiunea strategică de a rămâne parte a lumii libere, mai ales în contextul actual de securitate. Sperăm că cererea noastră va fi sprijinită de statele membre ale Uniunii Europene la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie”, a precizat Maia Sandu.
Potrivit acesteia, Republica Moldova va face parte din Comunitatea Politică Europeană, dar insistă pe integrarea europeană.
„Integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung și complex, care va cere eforturi susținute. Suntem pregătiți să ne facem temele – și vrem să fim apreciați după merit, după rezultatul muncii noastre. În acest context, salutăm inițiativa dvs. vis-a-vis de Comunitatea Politică Europeană, pe care o susținem și din care vrem să facem parte. Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o inițiativă complementară, care ne va ajuta în procesul de integrare europeană”, a conchis Maia Sandu.
Amintim că președintele francez Emmanuel Macron a ajuns în această după-amiază în Republica Moldova. Macron, însoțit de ministrul de Externe, Catherine Colonna, şi cel al Apărării, Sébastien Lecornu, a vizitat mai întâi România, unde a avut întrevederi, marți și miercuri, cu oficiali de la București, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis.