Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul de la București, a vorbit, astăzi, în cadrul ședinței comune a Parlamentelor României și Republicii Moldova, despre Unire.
Astfel, în vederea realizării acestui deziderat, senatorul AUR a propus o serie de măsuri, subliniind că atât la București, cât și la Chișinău, există așteptări și speranțe legate de „viitorul nostru comun”.
„Dorim refacerea celor 14 poduri distruse de pe Prut. Dorim integrarea energetică completă a Republicii Moldova cu România, atât prin interconectarea rețelelor electrice, cât și a celor de distribuție a gazelor naturale. Dorim 8 puncte comune de trecere peste Prut în locul celor 16 puncte corespondente actuale. Dorim să înființăm în sfârșit batalionul nostru comun de menținere a păcii, cu sediul la Iași, capitala noastră istorică. Dorim intensificarea schimburilor economice dintre malul stâng și malul drept al Prutului. Dorim să-i fie restituite Mitropoliei Basarabiei proprietățile confiscate abuziv de către regimul sovietic ateu. Dorim să instituim o Organizație interstatală a Românofoniei. Dorim semnarea unui Acord privind diaspora noastră comună. Dorim crearea unui post de televiziune comun. Dorim să construim un spațiu informațional comun. Dorim să instituim Româniada, jocurile noastre sportive comune”, a punctat senatorul.
De asemenea, el s-a referit și la necesitatea anulării reciproce a taxelor vamale pentru tipăriturile în limba română, dar și la anularea completă a tarifelor de roaming, care acum doar sunt reduse.
„Dorim să valorificăm împreună potențialul râului Prut, construind hidrocentrale noi și creând o zonă transfrontalieră de agrement la Costești-Stânca, unde avem cel mai mare lac artificial de acumulare după cel de la Porțile de Fier. Dorim să vă ajutăm să reveniți la ecartamentul european al căilor ferate, astfel încât drumul cu trenul de mare viteză de la Chișinău la București să nu dureze 12 ore, ci 3. Dorim să construim și să lansăm în spațiu primul nostru satelit artificial comun. Dorim desecretizarea arhivelor KGB de la Chișinău de până în 1991. Dorim să nu mai vedem la Leușeni singurul monument al CSI din lume, de altfel ridicat fără autorizațiile necesare. Dorim să nu mai vedem pe postamente nici tunurile sau tancurile sovietice cu țevile îndreptate împotriva României și a Uniunii Europene. Dorim să avem înțelepciunea și voința de a crea o Uniune monetară între cele două state ale noastre, iar Leul comun să fie un instrument activ pus la treabă pentru bunăstarea românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Dorim ca frații basarabeni să beneficieze în România de toate drepturile de care se bucură cetățenii Uniunii Europene, ai Confederației Elvețiene și ai Norvegiei” a declarat liderul grupului AUR din Senatul României.
Potrivit lui Claudiu Târziu, asta ar însemna să dăm expresie concretă relației speciale și privilegiate dintre România și Republica Moldova. „Dorim să fim din nou ceea ce am fost dintru început, așa cum ne-a lăsat Dumnezeu pe pământ – o singură familie, un singur neam, în aceleași spațiu istoric și etnic al devenirii noastre comune”, a remarcat senatorul.