După 30 de ani, în cinstea soldatului Alexei Bălănuță, un ostaş viteaz care şi-a dat viaţa pentru patrie în timpul Războiului din 1992, s-a dezvelit o placă comemorativă în școala unde a învățat, notează TVR Moldova.
Alexei Bălănuță avea doar 22 de ani când a fost luat la război. Nu s-a mai întors de acolo, iar tatăl său îşi aduce aminte de ziua în care şi-a văzut pentru ultima dată feciorul.
„Nu trebuia să se ducă el. L-au luat de pe câmp şi l-au dus. Eu nu eram acasă şi când am venit acasă îi zic: Unde te duci dragul tatei? Nu trebuie tu în locul la altul. Sărmanul. L-am pupat şi s-a terminat tot. Nu l-am mai văzut”, a subliniat tatăl lui Alexei.
Și fostul primar al satului îl ţine minte pe Alexei. El a fost cel care i-a înmânat citaţia de înrolare la război.
„Ceilalți colegi ai lui s-au întors acasă, dar el a căzut pe câmpul de luptă, din spusele colegilor, și a fost îngropat în groapa comună în Tighina. Au fost depuse anumite eforturi de a aduce corpul neînsuflețit, dar nu s-a reușit, iar la cimitir a fost improvizat un mormânt, unde s-a pus o cruce”, a precizat directorul gimnaziului din satul Haragîș, Alexandru Roșca.
La evenimentul de inaugurare a plăcii comemorative au venit și combatanţi ai Războiului de pe Nistru pentru a aduce un omagiu celor care nu s-au mai întors acasă și sunt adevăraţii eroi care au murit pentru apărarea suveranității, independenței Republicii Moldova.
La războiul din 1992 au fost 30 de bărbați din satul Haragîș, raionul Cantemir, şi doar unul dintre ei nu s-a mai întors acasă.