Anatol Popescu, președinte fondator al Asociației „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa, a transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României și Ministerul Afacerilor Externe de la București.
Astfel, autorul scrisorii aduce la cunoștința premierului Nicolae Ciucă, dar și a ministrului de Externe Bogdan Aurescu problemele cu care se confruntă tinerii români, absolvenți ai școlilor din Sudul Basarabiei, care își doresc să-și facă studiile în România și sunt obligați să parcurgă mii de kilometri în condiții de război pentru a procesa declarația de asumare a identității culturale române.
„Având în vedere că pentru a fi admiși la studii universitare în Țară etnicilor români de pretutindeni li se solicită în mod obligatoriu să depună la dosarul de admitere declarația de asumare a identității culturale române (în conformitate cu art. 6 din Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni), în contextul războiului ruso-ucrainean tinerii români din regiunea Odesa au fost lipsiți de posibilitatea de a procesa declarația în cauză la Consulatul General al României la Odesa, acesta fiind evacuat încă la începutul lunii februarie, anul curent. Drept urmare, în ultima perioadă la adresa Asociației „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa au ajuns numeroase apeluri de solicitare a sprijinului nostru, cu privire la înlesnirea efectuării, înregistrării și eliberării declarațiilor de asumare a identității culturale române. În consecință, a fost identificată o soluție, rezultată din convorbirile telefonice ale subsemnatului cu diplomații CGR Odesa și din întrevederea și răspunsul telefonic al domnului Gheorghe Cârciu, Secretar de Stat la DRP, din care ar rezulta ca tinerii români, absolvenți ai școlilor din Sudul Basarabiei să se deplaseze la Consulatul General al României din Cernăuți (peste 1.000 – O MIE – de kilometri distanță, pe teritoriul Ucrainei, în condiții de război!!!), sau la Consulatul României din Slatina, regiunea Transcarpatică (peste 1.400 – O MIE PATRU SUTE – de kilometri distanță, pe teritoriul Ucrainei, în condiții de război!!!). În teorie, o altă soluție, la fel de costisitoare și solicitantă, ar fi călătoria acestor câteva zeci de tineri etnici români din Basarabia Istorică (majoritatea covârșitoare fiind minori, sub 18 ani, care ar trebui să fie și însoțiți de un părinte), dornici să-și facă studiile în Țară, la București, la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Totodată, atragem atenția Domniilor Voastre, că în aceste condiții tinerii etnici români din Sudul Basarabiei sunt, pe cale de consecință, vădit discriminați, în comparație cu semenii lor din regiunile Cernăuți și Odesa, cu privire la această condiționalitate legală (prezența fizică la consulatele României din Ucraina sau la sediul DRP din București, pentru o simplă semnătură olografă…) invocată de conducerea CGR Odesa și DRP”, se arată în scrisoare.
Prin urmare, în condițiile în care absolvenții școlilor din regiunea Odesa se află în permanență în pericolul unei invazii armate a Rusiei, președintele Asociației „BASARABIA” consideră că autoritățile de la București ar trebui să găsească o soluție de rezolvare urgentă a acestei situații discriminatorii.
„În consecință, VĂ PROPUNEM să acceptați/dispuneți în mod excepțional perfectarea în regim online (pe e-mail, eventual) la adresele electronice ale CGR Odesa și/sau DRP, a declarațiilor de asumare a identității culturale românești pentru etnicii români, absolvenți ai școlilor din regiunea Odesa. Identic, verificarea cunoștințelor de limbă română ale declaranților se poate efectua în mod simplificat, pe orice platformă electronică de apeluri video, de către un angajat al acestor instituții, cunoscător și el, la rândul lui, al limbii române… Astfel, copia electronică a declarației va putea fi depusă în regim online la universitățile pentru care au optat candidații în campania de admitere curentă. Nu ar fi mare problemă ca ulterior, după ce au fost admiși la universitățile din România, declaranții să-și ridice declarațiile de la sediile MAE și/sau DRP din București. Urmare a celor menționate mai sus, vă rugăm respectuos să dispuneți de urgență luarea acestor măsuri, de care ar trebui, ÎN MOD NORMAL, să beneficieze tinerii etnici români din Ucraina, în condițiile pericolului iminent de declanșare a ostilităților armate ruso-ucrainene chiar în Sudul Basarabiei Istorice”, se mai menționează în apelul respectiv.
Totodată, Anatol Popescu a mai remarcat, în scrisoarea sa, că de la 24 februarie, în zonă nu a ajuns niciun diplomat român și niciun reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, subliniind că la peste 100 de zile de atunci ar fi cazul efectuării unei vizite oficiale „de consolare” a românilor din sudul Basarabiei, la Ismail.
„Nu în ultimul rând, am dori să accentuăm faptul, că în condițiile războiului ruso-ucrainean în anul universitar curent din România vor dori să se înscrie mai multe sute de cetățeni ucraineni de naționalitate română, absolvenți ai școlilor/claselor cu predare în limba ucraineană din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa. De asemenea, cunoașteți prea bine faptul, că la universitățile românești doresc să se înscrie și câteva mii de tineri cetățeni ucraineni, beneficiari de protecție temporară pe teritoriul României. Considerăm că mai ales pentru aceste categorii de cetățeni ucraineni, școliți în Ucraina în limba de stat ar trebui reînviate centrele preuniversitare din sistemul Ministerului Educației, care se ocupau de ANUL PREGĂTITOR pentru alolingvi, sau pentru etnicii români, care au nevoie de învățarea limbii române, a literaturii, geografiei României, istoriei, culturii și civilizației românești, etc”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
La final, președintele Asociației „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa și-a exprimat speranța că aceste rânduri vor ajunge în atenția premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Bogdan Aurescu, iar această petiție publică va fi soluționată cât mai urgent în beneficiul tinerilor reprezentanți ai comunității naționale românești din Basarabia Istorică.