Liderii UE trebuie să se ridice la înălțimea responsabilității lor istorice și să dea un semnal politic clar Ucrainei, R. Moldova și Georgiei, confirmând perspectiva lor europeană, se arată într-o rezoluție a Parlamentului European, adoptată joi, 23 iunie, înaintea summitului Consiliului European.
Cu 529 de voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care solicită șefilor de stat sau de guvern – care își desfășoară summitul astăzi și mâine – să acorde „fără întârziere” statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Aceștia ar trebui să facă același lucru cu Georgia, „odată ce guvernul său a îndeplinit” prioritățile indicate de Comisia Europeană.
În contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, această mișcare ar echivala cu o dovadă de leadership, hotărâre și viziune, spun deputații europeni. Aceștia insistă că nu există o „cale rapidă” pentru aderarea la UE și că aderarea rămâne un proces structurat și bazat pe merit, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de implementarea efectivă a reformelor.
Parlamentul European invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia să „își demonstreze fără echivoc determinarea politică de a pune în aplicare ambițiile europene ale popoarelor lor”, accelerând reformele pentru a îndeplini efectiv criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.
Cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, merită să trăiască în state libere, democratice și prospere, care sunt membri mândri și dedicați ai familiei europene, afirmă deputații europeni, îndemnând Consiliul European să facă un prim pas important pentru îndeplinirea aspirațiilor legitime ale cetățenilor acestor trei state
Rezoluția mai subliniază că nu există alternativă la extindere, care este „mai mult ca oricând o investiție geostrategică” într-o UE stabilă, puternică și unită. Perspectiva unei aderări depline la UE pentru statele care se străduiesc să devină state membre este în interesul politic, economic și de securitate al Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Amintim că la Bruxelles are loc astăzi reuniunea Consiliului European, la care șefii de stat sau de guvern din țările blocului comunitar urmează să decidă acordarea statului de „candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană” pentru Ucraina și Republica Moldova.
Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie. La finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a venit cu recomandarea către Consiliul European să ofere Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderare. Decizia finală este luată de liderii statelor membre cu unanimitate de voturi.