Obținerea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană a însemnat un veritabil succes pentru Republica Moldova, susține istoricul arădean Antoniu Martin, care subliniază că decizia Consiliului Eruopean vine să confirme „un demers politico-diplomatic remarcabil” desfășurat în ultimele patru luni de către autoritățile de la Chișinău.
„Imediat după depunerea oficială a cererii de aderare la U.E., în 3 martie 2022, decizionalii de la Chișinău au întreprins o campanie fără precedent de promovare a imaginii europene: turneul președintelui Maia Sandu la Bruxelles și Paris, dublat de cel al ministrului de externe în cancelarii importante din Europa. A urmat raportul Comisiei Europene care a recomandat fără echivoc Consiliului European acordarea statutului de stat candidat”, este de părere istoricul.
Astfel, susține istoricul, s-a deschis un nou capitol pentru Republica Moldova care a asumat cel mai important obiectiv de politică externă din istorie: aderarea la Uniunea Europeană.
„Indubinatil, acest fapt se va reflecta și în planul politicii interne: de la reformele care vor trebui realizate pe multiple paliere, la creșterea nivelului investițiilor occidentale, până la creșterea standardului de viață al cetățenilor moldoveni. Este un drum ireversibil, deloc ușor, la capătul căruia Republica Moldova va ajunge acolo unde a demonstrat deja că îi este locul, în marea familie europeană”, a mai spus Antoniu Martin.
Pe 23 iunie, Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană. Cu câteva ore înainte de summitul Consiliului European, Parlamentul European a votat cu o majoritate largă de voturi o rezoluție prin care a solicitat acordarea statutului de candidat pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană.