La Cetatea Soroca s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Spectacolului comemorativ „Sfântul Ştefan cel Mare – atletul lui Hristos”. Acţiunea cultural-religioasă a fost organizată de Episcopia de Bălţi în parteneriat cu Consulatul General al României la Bălţi, AO „Asociația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural” din Bălţi şi Direcţia Învăţământ Soroca.
Vechea fortăreață a Sorocii a adunat zeci de oameni care au venit să admire oraşul şi să-l comemoreze pe neînfricatul domnitor al Moldovei.
„Locaţia cea mai potrivită este Soroca, pentru că ne aminteşte de înaintaşii noştri, chiar dacă cetatea este ridicată de către un urmaş a lui Ştefan cel Mare, Petru Rareş. Oricum, aici este un loc mai aparte unde istoria ne vorbeşte că am avut înaintaşi vrednici”, a declarat Episcopul de Bălți, PS Antonie, pentru TVR Moldova.
În cadrul Spectacolului Comemorativ au evoluat: Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru” de la Palatul de Cultură din Municipiul Bălţi, Ansamblul folcloric „Altiţa” de la Centrul de Cultură şi Tineret din Municipiul Bălţi, Corul preoţesc misionar „Mitropolit Visarion Puiu” al Episcopiei de Bălţi, Stela Melnic, Remus Fandarac și Valeriu Cebanu, interpreți de muzică populară. De asemenea, Nina Neculce, cunoscută ziaristă de pe plaiul sorocean, a rostit poezia „Iubire” din creația scriitorului Ioan Alexandru.
Invitații de onoare ai Spectacolului Comemorativ de la Cetatea Sorocii au fost Maria Șalaru, cunoscută înterpretă de muzică populară din România și Viorel Burlacu, cunoscut compozitor, profesor, chitarist, interpret, orchestrator și aranjor din Basarabia.
Spectacolul Comemorativ „Sfântul Ştefan cel Mare – atletul lui Hristos” a constituit un omagiu adus Sfântului Voievod în ziua lui de cinstire liturgică. Prima ediţie a Spectacolului Comemorativ a fost organizată de Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului), la Cetatea din Soroca, în ziua de 2 iulie 2019, iar cea de-a doua ediție în ziua de 2 iulie 2021.