Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, a oferit mai multe explicații după ce recent această companie a înaintat către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o nouă cerere privind majorarea tarifului la gazele naturale.
În acest sens, el a menționat că solicitarea respectivă este justificată, inclusiv, de faptul că prețul de achiziție a o mie de metri cubi de gaz inclus acum în tarif este cu 284 de dolari mai mic decât cel stabilit pentru luna iulie.
„Situația este de așa natură încât prețul de achiziție de astăzi inclus în tarif, 696 de dolari pentru o mie de metri cubi, este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie, 980 de dolari, pentru același volum. Dacă înmulțim cu volumul consumului de gaze în iulie, care este de 26 de milioane de metri cubi, atunci diferența va fi de peste șapte milioane de dolari”, a scris Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.
Totodată, acesta mai susține că Moldovagaz este obligată să efectueze cheltuieli fixe pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale.
„Pentru luna iulie, această sumă a cheltuielilor va fi de la 120 la 140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale. Ținând cont de faptul că la data de 1 iulie curent, soldul conturilor companiei era de doar 14 milioane de lei, ținând cont de prioritatea de plată a obligațiilor de achiziție de gaze naturale până la data de 20 iulie curent, putem concluziona cu siguranță că nu toate cheltuielile societății vor fi finanțate integral”, a precizat șeful Moldovagaz.
Amintim că Moldovagaz a solicitat, la 2 iulie 2022, o nouă majorare a tarifului la gazele naturale. Dacă respectivul demers va fi acceptat, cetățenii R. Moldova ar putea plăti puțin peste 26 de lei moldovenești pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, față de 18 lei și 61 bani cât plătesc în prezent. Ultima majorare a tarifului la gazele naturale s-a înregistrat acum o lună, atunci când ANRE de la Chișinău a admis parțial o altă cerere în acest sens.