Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, nu înţelege cum poate activa un Parlament care nu poate alege şeful statului. Despre aceasta el a declarat la sesiunea APCE de la Strasbourg, răspunzînd la întrebarea reprezentantului grupului politic al Stîngii Europene Unite, deputatul comunist Grigore Petrenco, dacă sunt adevărate recomandările Comisiei de la Veneţia făcute Moldovei referitor la modificarea Constituţiei, transmite Agenția de Presă INFOTAG.
După cum relatează INFOTAG, Thorbjørn Jagland a dezminţit informaţia Guvernului moldovean, în special, a prim-ministrului Vladimir Filat precum că susţine desfăşurarea unui nou referendum pentru modificarea Constituţiei, exprimîndu-şi uimirea în privinţa unei asemenea interpretări a afirmaţiilor sale.
„Nu am venit împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia pe marginea referendumului. Pur şi simplu am luat legătura cu liderii politici din Republica Moldova pentru a continua expertiza în procesul pe care ei l-au început din nou (pregătirea pentru un nou referendum de modificare a Constituţiei – n.r.)”, a specificat Secretarul General.
El a calificat situaţia din Parlamentul Moldovei drept excepţională, subliniind că dacă deputaţii nu pot alege preşedintele, cum pot oamenii să le încredinţeze soluţionarea altor probleme?
INFOTAG mai precizează următoarele: La şedinţa plenară din martie 2010 Comisia de la Veneţia a adoptat o încheiere privind situaţia din Moldova, la sesizarea Curţii Constituţionale a RM. Recomandările sale nu prevăd desfăşurarea unui referendum constituţional. Însă Alianţa de guvernare le-a ignorat şi a desfăşurat un referendum, care a eşuat din cauza prezenţei slabe la urne a alegătorilor. Ulterior Alianţa a refuzat să urmeze recomandărilor Comisiei privind dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate. Următoarele două tentative de a alege preşedintele în Parlament au eşuat din nou, însă AIE a iniţiat din nou un referendum pentru modificarea Constituţiei, pentru a simplifica procedura de alegere a şefului statului.