Un miting-requiem în memoria victimelor deportărilor staliniste a avut loc astăzi, 6 iulie 2022, pe Aleea Gării Feroviare din Chișinău, locul de unde acum 73 de ani au fost deportați zeci de mii de basarabeni.
Premierul de la Chișinău, Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului Igor Grosu, dar și alți oficiali au participat la acest eveniment. Aceștia au depus flori în amintirea victimelor deportărilor și au păstrat un moment de reculegere, cinstind memoria celor care au trecut prin calvarul deportărilor.
Astfel, președintele Parlamentului de la Chișinău a amintit, în discursul său, că astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste.
„Această operațiune a fost o crimă dintr-un întreg lanț de fărădelegi și acțiuni de genocid ale regimului sovietic. Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților veniți în sate cu mașinile. Unii cetățeni care au încercat să scape cu fuga au fost împușcați. Peste 35 de mii de oameni au fost ridicați din casele lor, arestați, fără a li se permite să ia rezerve cu ei și urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși la un alt capăt de lume. Unii dintre ei nici nu au reușit să ajungă în exil, murind pe drum de frig, foame și boli, în vagoane pentru vite”, a menționat Igor Grosu.
El a remarcat că multe familii au fost atinse de această dramă, iar drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, fiind instaurate frica și controlul total asupra societății.
„La peste 70 de ani distanță, datoria noastră e să-i ajutăm pe supraviețuitorii deportărilor și, mai ales, să nu uităm ororile acelor vremi. Alături de colegii mei din Parlament, am reușit să votăm un proiect de lege care prevede ca toți copiii născuți în locurile de represiune sau în drum spre ele vor fi recunoscuți victime ale represiunilor politice, indiferent dacă părinţii lor s-au căsătorit până la sau în timpul represiunii sau dacă femeia represată care a născut era sau nu căsătorită. Noi nu trebuie să uităm de aceste orori din trecut, noi nu trebuie să uităm acești oameni”, a mai adăugat Igor Grosu.
La rândul său, Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău a subliniat că „astăzi, alături de victimele și urmașii deportaților, îi comemorăm pe cei care au îndurat chinuri și umilințe, apărându-și demnitatea, familia și viața. Nimic nu poate vindeca rănile și nu ar compensa sacrificiul făcut, dar, azi, putem să le păstrăm vie amintirea”.
Menționăm că noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice din istoria românilor basarabeni, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ținuturi cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam. Din 1990, anual, pe 6 iulie, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului.