Rusia solicită Republicii Moldova să aibă o abordare echilibrată față de propunerea Occidentului privind livrarea asistenței militare, deoarece aceasta „nu va contribui la întărirea securității statului”. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexei Zaițev, reprezentant al Ministerului rus de Externe.
Potrivit acestuia, Rusia și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de eforturile Occidentului de a implica R. Moldova într-o cooperare mai strânsă în domeniul militar și militaro-tehnic, însă „din păcate aceste încercări continuă”.
„Încă o dată, facem apel la partea moldovenească să fie echilibrată în problema recepționării asistenței militare din Occident, care, după cum arată experiența istorică, urmărește obiective care sunt foarte departe de sarcinile de menținere a păcii și stabilității (…) Este îndoielnic că o astfel de asistență, care amintește mai mult de acapararea teritoriilor, este în interesul R. Moldova”, a subliniat Alexei Zaițev în cadrul unui briefing.
Oficialul rus mai consideră că este puțin probabil ca armamentul NATO oferit R. Moldova, care potrivit lui subminează statutul de neutralitate al acestui stat, „să contribuie la întărirea securității și să creeze o atmosferă favorabilă progresului în negocierile privind reglementarea transnistreană”.
Ulterior, Ministerul de Externe de la Chișinău, a venit cu o reacție în acest sens, prin intermediul căreia a subliniat că procesele de cooperare ale Republicii Moldova în domeniul securității și apărării pornesc de la principiul neutralității consfințit în Constituție.
Totodată, sursa citată a mai remarcat că Republica Moldova are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui responsabil la menținerea păcii și securității internaționale.
„Dialogul și interacțiunea pe subiectele de securitate au loc într-o manieră transparentă și se bazează pe necesitățile binecunoscute ale instituțiilor naționale de a-și fortifica capacitățile în realizarea atribuțiilor funcționale, fie că vorbim de domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, securității cibernetice ori a contracarării altor amenințări transnaționale. Mai mult ca atât, sprijinul deja anunțat pe linia Uniunii Europene va întări capacitățile unităților noastre de logistică, mobilitate, comandă și control ale Forțelor Armate prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante”, a subliniat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAE de la Chișinău.
Menționăm că acum o săptămâna, Consiliul European a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale R. Moldova.