După decizia Consiliului European de a accepta Republica Moldova ca stat candidat la UE, aceasta mai obține o victorie în plan extern, și anume intrarea sub umbrela de securitate extinsă a NATO, este de părere istoricul arădean Antoniu Martin.
„Recentul summit al NATO de la Madrid este deja considerat în mediile politice internaționale ca fiind unul istoric. Noul mediu de securitate a determinat definirea unui nou concept strategic al celei mai importante alianțe politico-militare. Dincolo de deciziile care privesc aderarea Finlandei și Suediei, consolidarea forței de reacție care va ajunge la 300.000 militari, la întărirea flancului estic, NATO a cuprins în noua abordare și intensificarea sprijinului politic și practic pentru parteneri – Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova și Georgia”, este de părere istoricul.
Antoniu Martin precizează că demersul a avut scopul de a susține independența politică a statelor respective.
„Documentul NATO de la Madrid din 29 iunie este așadar unul cu valențe strategice și pentru Republica Moldova. Este foarte important că în documentul care va defini strategia NATO pentru anii care vor urma, Republica Moldova a fost inclusă ca partener. Cu siguranță această abordare va deschide perspectiva dinamizării colaborării pe palier militar dintre Republica Moldova și NATO”, a adăugat acesta.
Martin mai spune că preocuparea pentru securitatea Republicii Moldova este o realitate atât la nivelul NATO, cât și al Uniunii Europene.
„În acest sens, se înscrie și asistența financiară alocată armatei Republicii Moldova de către Consiliul European în cadrul Instrumentului European pentru Pace, în valoare de 40 milioane euro. Iată că după decizia Consiliului European de a accepta Republica Moldova ca stat candidat la UE, mai obține o victorie în plan extern, aceea de a intra sub umbrela de securitate extinsă a NATO”, a încheiat istoricul arădean.
În cadrul Summitului de la Madrid, care a avut loc în perioada 29-30 iunie, Alianța Nord-Atlantică a propus un pachet de măsuri de asistenţă şi pentru parteneri, între care și Republica Moldova. Măsurile de sprijin sunt prevăzute în Conceptul Stategic al NATO.
Liderii celor 30 de state membre ale NATO se întâlnesc cel puțin o dată pe an într-un stat membru pentru a coordona strategia defensivă și pentru a discuta acțiunile Alianței la amenințările de securitate.