Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi un regulament de liberalizare temporară a comerțului în privința celor șapte produse agricole din Republica Moldova care nu sunt deja complet liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.
Aceasta înseamnă că Republica Moldova poate cel puțin să își dubleze exporturile de astfel de produse – pentru o perioadă de un an – către Uniunea Europeană fără taxe vamale.
„Nu putem ignora impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova. Odată cu ridicarea taxelor vamale pentru restul produselor agricole care nu au fost deja complet liberalizate, Republica Moldova poate exporta acum cel puțin de două ori mai multe astfel de produse către UE fără taxe vamale. Prin aceste măsuri excepționale, UE își aprofundează relațiile comerciale cu Republica Moldova și își demonstrează sprijinul pentru stabilizarea economiei Republicii Moldova”, a declarat Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.
Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra Ucrainei, precum și asupra Republicii Moldova. Acest lucru a afectat negativ capacitatea Republicii Moldova de a face schimburi comerciale cu restul lumii, deoarece exporturile sale se bazează în mare măsură pe infrastructurile ucrainene și deoarece a pierdut în mare măsură accesul pe piețele sale din Ucraina, Rusia și Belarus.
La intrarea în vigoare, decizia de astăzi se va aplica, pentru o perioadă de un an, unui număr de șapte produse agricole din Republica Moldova care, în prezent, fac încă obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE. Măsurile de liberalizare temporară a comerțului vor redirecționa aceste exporturi către UE.
Decizia de astăzi este condiționată de respectarea principiilor prevăzute la articolul 2 din acordul de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), care a liberalizat aproape toate schimburile comerciale cu Republica Moldova, cu excepția celor șapte produse agricole vizate de acest regulament.