Autoritatea Națională pentru Cetățenie, informații privind accelerarea procesului de redobândire a cetățeniei române

Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) își propune soluționarea unui număr mai mare de dosare privind redobândirea cetățeniei române în trimestrul al III-lea al anului 2022. 

În acest sens, la nivelul Comisiei pentru cetățenie, în trimestrul III al anului 2022 există o proiecție de circa 15000 de dosare ce urmează a fi înaintate spre analiză și soluționare, din categoria cererilor de redobândire depuse în temeiul art. 11 din Legea cetățeniei române.

„Estimăm o evoluție ce cuprinde dosare cu numere cuprinse între 78.450/RD/2019 – 93.450/RD/2019”, a precizat ANC.

De asemenea, în al treilea trimestrul al acestui an, instituția își mai propune consolidarea dialogului cu parteneri instituționali precum Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne.

Autoritatea Națională pentru Cetățenie a mai informat că în al doilea trimestrul al anului 2022 a întreprins demersuri orientate către sprijinirea solicitanților de cetățenie în special, dar și a membrilor societății civile în ceea ce privește materia cetățeniei române.

Totodată, au fost făcute mai multe demersuri cu privire la posibilitatea solicitanților de cetățenie de a realiza o programare online în vederea depunerii dosarelor de cetățenie și au fost efectuate lucrări tehnice de optimizare a platformei de programare online.

Menționăm că, în al doilea trimestru al acestui an, la sediul ANC au fost organizate 69 de sesiuni de jurământ. Din totalul de 4082 de persoane invitate, 2984 persoane au depus jurământul de credință. Astfel, au fost eliberate un număr de 3813 de certificate de cetățenie, dintre care 829 pentru minori. Au fost soluționate, prin ordin al președintelui ANC, un număr de 13.039 cereri de cetățenie.

Next Post

Arhiva InfoPrut