Autoritățile Republicii Moldova urmează să întreprindă o serie de măsuri în cadrul proiectului „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance” cu ajutorul partenerilor externi, pentru a spori reziliența cibernetică la nivel național, a oferi un model de guvernanță în domeniul securității cibernetice, dar și a amplifica cooperarea externă în domeniu.
„Spațiul informațional este supus unui șir de vulnerabilități, riscuri și amenințări de securitate. (…) Obiectivul principal al proiectului este sporirea rezilienței cibernetice a entităților din sectorul public și sectorului infrastructurilor critice. Îmi exprim ferma convingere că implicarea și participarea Dumneavoastră, în cadrul acestei întruniri, va contribui la o mai bună coordonare și aliniere a acțiunilor, întru valorificarea obiectivelor propuse de consolidare a capacităților guvernamentale în domeniul securității cibernetice și creare a unui ecosistem digital național rezilient”, a subliniat viceprim-ministrul, Iurie Țurcanu, celor prezenți la ședință.
Printre prevederile proiectului se înscriu: armonizarea cadrului normativ-legal cu standardele internaționale și europene în domeniu (Directiva NIS a UE); elaborarea unui model de guvernanță în domeniul securității cibernetice; identificarea și protecția infrastructurilor critice.
În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că, în vederea fortificării rezilienței cibernetice și consolidării capacităților de asigurare a securității informaționale, este prioritară consolidarea eforturilor instituțiilor specializate, dar și implementarea unui model sustenabil de gestiune a domeniului, bazat pe experiența națională și internațională și practicilor moderne.
Proiectul va fi implementat, în următoarele optsprezece luni, de instituțiile specializate din R. Moldova în comun cu Academia de Guvernare Electronică din Estonia și cu sprijinul Comisiei Europene.