Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău respinge acuzațiile Rusiei potrivit cărora Republica Moldova ar fi împiedicat pacificatorii ruși să ajungă în regiunea transnistreană
Potrivit MAEIE, rotația militarilor în cadrul contingentului rus de pacificatori se desfășoară în conformitate cu un mecanism instituit cu scopul evitării riscurilor și asigurării unei circulații coordonate a personalului contingentului.
Prin urmare, Republica Moldova respinge acuzațiile lansate, cu mențiunea explicită că în cazurile de neautorizare a intrării anumitor militari ruși au fost legate de necorespundere cu criteriile stabilite în mecanism.
„Astfel, nu a fost permisă intrarea ofițerilor așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse, formațiune care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova și care încalcă statutul de neutralitate. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează poziția autorităților de la Chișinău cu privire la necesitatea reluării necondiționate a procesului de retragere a trupelor ruse și depozitelor de muniții din R. Moldova”, a specificat Daniel Vodă ,purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.
Reacția a venit după ce Alexei Polișciuc, directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului de Externe al Rusiei, a acuzat autoritățile de la Chișinău că au împiedicat, în repetate rânduri, ofițeri ruși din contingentul de pacificatori să ajungă în regiunea transnistreană, reținându-i pe Aeroportul Chișinău „fără explicații”. „Considerăm astfel de acțiuni neprietenoase și de fiecare dată reacționăm în mod corespunzător”, a declarat, miercuri, reprezentantul MAE de la Moscova citat de presa rusă.
Amintim că armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului nici până astăzi, așa cum urma să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.
Astfel, Rusia menține în regiunea transnistreană a R. Moldova circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.