Femeile eligibile pentru efectuarea screening-ului cervical vor fi identificate și notificate automat privind necesitatea testării, rezultatele investigațiilor și tratament, datorită noului Sistem Informațional Automatizat „Registrul de screening cervical”, implementat cu ajutorul financiar al ONU.
Registrul va ușura efortul medicilor privind monitorizarea pacientelor, în special a celor depistate cu stări precanceroase și cancer cervical. Totodată, acesta va facilita procesul de evidență și schimbul de date între medicii implicați în prestarea serviciilor de screening cervical, necesare pentru diagnosticarea, tratarea și supravegherea pacientelor.
SIA „Registrul de screening cervical” este implementat în cadrul Proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”, finanțat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Scopul principal al acestui registru este sporirea ratei de depistare precoce a stărilor precanceroase și prevenirea cancerului cervical.
Anual, în Republica Moldova, cu stări precanceroase ale colului uterin sunt diagnosticate 600-700 de femei, iar 300–350 de femei primesc diagnosticul de cancer cervical.