În raionul Sîngerei a fost lansat un program de screening auditiv gratuit pentru copii, cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Prin intermediul proiectului, peste 1.200 de micuți din raion vor beneficia de un control auditiv gratuit, iar 20 de familii vor fi consiliate pe tot parcursul tratamentului copiilor, notează TVR Moldova.
La vârsta de patru ani, Daniel Rotari a fost diagnosticat cu deficienţe de auz. Acum, tânărul are 15 ani şi frecventează cursuri specializate, menite să îi îmbunătățească vorbirea și gesticulația. Datorită sprijinului Uniunii Europene, băiatul are două aparate auditive performante în valoare de peste 23 mii de euro, care îl ajută să-i înțeleagă mai bine pe cei din jur.
„Învață să vorbească, să scrie, să audă, să pronunțe, chiar și învață să gesticuleze pentru că e foarte greu. Este foarte greu când un copil nu aude nimic și e foarte greu pentru o mamă să știe despre asta. Mă bucur foarte mult că este la noi în Sîngerei așa aparat”, a subliniat mama lui Daniel.
Cazul lui Daniel demonstrează că un screening efectuat la timp face diferenţa. Cu sprijinul Uniunii Europene, spitalul raional Sîngerei a fost dotat cu echipament specializat pentru testarea auzului nou-născuților și copiilor cu vârsta de până la 7 ani. Peste 1.200 de copii din raion vor beneficia de acest program, iar 20 de familii ale copiilor găsiți cu deficiențe de auz vor fi asistate pe tot parcursul reabilitării medicale.
„Ca să testeze părinții auzul la copii erau nevoiți să plece la Chișinău sau în alte localități, ceea ce era foarte costisitor pentru sursele financiare ale familiei. Echipa de screening auditiv din cadrul spitalului se deplasează în toate localitățile din raionul Sîngerei ca să testeze auzul la copii”, a precizat președintele „AudiViz”, Angela Moiseeva.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a menționat că Uniunea Europeană va continua să contribuie la îmbunătățirea serviciilor medicale din Republica Moldova.
„Existența acestui aparat este importantă pentru societate. El ajută ca micuții să se integreze în societate, astfel încât fiecare să ducă o viaţă decentă. Acest echipament modern va ajuta să se depisteze la timp aceste deficienţe, iar copiii se vor putea bucura din plin de copilăriei”, a adăugat acesta.
Valoarea proiectului depășește 50 de mii de euro.